2023 12. kitabı
Okunma: 11 Ağustos 2023 11:45
-Üst kurmaca ile modernist öyküde yer aldığını gösteriyor Mustafa Kutlu. Ancak yazar-anlatıcı olan Mustafa karakteri Tanpınar'ın (?) romanın ortaya çıkışını ifşa etmeye dayandırdığı (sanırım Tanpınar öyle olmalı demez, ortaya çıkış sürecini anlatır sadece) görüşüne de karşı çıkıyor: "Dünyada her şeyin bir hududu var. Onu aşarsa edebiyat edep dairesinden çıkar"(101) -Özel hayat ifadesi gereği kadar özel olmalıdır. Tahir Sami Bey'in arşivde o kadınla samimi olamayacağını karakterin anlatılan yasamindan anlıyoruz. Anlatıcı mahrem noktalara girmesine gerek yok, zaten öyle bir şey oluşmayacaktır. -Yazar-anlatıcı, Tahir Sami'ye onun hayat hikâyesini kitaplaştıracağını söylerken gerçeklik ve kurmaca arasındaki farkı ifade eder:" Yani benim yazacağım Tahir Sami Bey bire bir siz değilsiniz. Olamaz da. Onu ben yeniden inşa edeceğimiz."(32) -Tahir Sami Bey gelenek içinde yaşamış ancak modernizmin ve bozulan düzenin içinde ölmüştür. Emekleri de giderek bozulan, kalabalıklaşan dünyada belki de yok olmuştur onun ölümüyle. Sade yaşamış sade ölmüştür. -Gelenek; yaşam, kitap, sahaf, çarşı üzerinden anlatılır. Değişen, giderek modernleşen dünyada Tahir Sami ve onun babası,dedesi bir çizgidir. -Karakter hep bir mekana, özellikle en son kendini bulduğu arşiv dairesine bağlanır kalır. Yazar-anlatıcı da kitabın girişinde mekanın diğerinden bahseder bize.
Tahir Sami Bey'in Özel HayatıMustafa Kutlu · Dergah Yayınları · 20122,964 okunma