2023 3. kitabı
Okunma: 10 Ağustos 2023 11:47
Ergenlik dönemi hem psikolojik hem de yapısal bir geçiş dönemidir. Beyinde gri madde azalır, ak madde artar. Kişilik olgunlaşır. Bu dönüşüm genetik,  çevre, hormon, beslenme gibi bir sürü faktörle ilişkilidir ve bireyler arası farklılık gösterir. Bazılarında bu dönem sıkıntısız geçerken,  bazı çocuklarda  bu süreç çok sancılı olabilmektedir. Maalesef bu kadar multifaktöriyel ve frajil bir dönem, popülaritenin saldırıp sömürdüğü bir vaziyete dönüşmüştür. Entropi genişlemeye meyillidir, yıkmak kolay yapmak ve düzeltmek her zaman daha zordur. Bu döneme yönelik eserler ve çalışmalar yenilerde gündeme gelmekte. İlk olarak belirtmeliyim ki eserin dili oldukça zayıf, cümleler basit. Bunu yazar özellikle ergenlik dönemine hitaben yazmış olduğu için yapmış da olabilir bu yüzden bu konuyu daha fazla irdelemeyeceğim. İkincisi kaynakçada verilen makalelerde örneklem büyüklüğü çok küçük, az kişiyle çalışma yapılmış, bazı çalışmaların p değeri istatistiksel olarak anlamlı değil, dolayısıyla oralarda belirtilen ifadeleri ve yaklaşımları tüm ergenlere kıyaslamak doğru olmaz. Diğer bir mesele de kitapta eğitim ve öğrenme ile ilgili birçok yerde geçen ezberlemenin gereksiz olduğu, öğrendiğimiz birçok şeyin hayatımızda karşımıza çıkmayacağı dolayısıyla bu konuları öğrenmenin gereksiz olduğu yargısı. Bu yargının oldukça kısıtlayıcı ve dar kapsamlı olduğu kanaatindeyim. Zira içinde fantastik karakterler ve imgeler barındıran masalları, ilerde karşımıza çıkmayacak diye çocuklara okutmamaya benzer. Bazı bilgiler, bir diğerini anlamak için köprüdür kurulması gerekir. Beynin öğrenme mekanizması karmaşıktır.  Örnek alır, duyar, işitir, dokunur ve en sonunda aldığı bilgiyi tekrar etmezse çöp olur. Tekrar edilen bilgi proteine dönüştürülür ve kalıcı hafızaya aktarılır. Dönüşüm için de bilgiyi tekrar etmek elzemdir, burada kastım elbette salt ezber değil her türlü tekrardır. Fakat tüm bunları bir çizgide çöpe atıp, yapay zekaya taparcasına hayranlık duymak insan beynine hakarettir.  Kullanmakta olduğumuz teknolojiye  bu " gereksiz " bilgi ve eğitimi alan insanların katkıda bulunduğunu unutmamak gerekir.
Dünyanın En Yalnız BeyniSerkan Karaismailoğlu · Ortapia Yayınları · 20253,351 okunma
2 +1'leme