Nurettin Durman "Derin Yara" Şiir Kitabı Üzerine
2023 162. kitabı
Şair Nurettin Durman'ın Derin Yara kitabındaki şiirlerinden hareketle Durman'ın şair kimliği ve şiir çizgisini ele almaya çalıştığımızda, onun şiirlerinde ilk dikkati çeken şeyin, yalın ve açık bir dil ile söylenmiş sözcüklerin arasındaki uyum olduğunu hemen fark edilir. Örneğin, bir başlangıç olarak ortaya koymak gerekirse "Derin Yara" şiir kitabında şair: "Şehri terk ederek dolaşmanın ne sakıncası olabilir Önemli olan çıkabilmektir kalabalıkların arasından Orada bir güz klasiği eşliğinde ikindilerin o korkusuz O mahir o cüretkâr aşka müptela duruşlarında Şehre dair çok şey vardır mutlaka" Yukarıda da söz ettiğim gibi, şiirin ilk dizelerinden itibaren şair; yalın, sözü zorlamadan, boğmadan, rahat okunan bir şiir dili kurmuş, sözü dolandırmadan direkt bir söyleyişle, şiiri inşa etmiştir. Açıktır ki, aynı zamanda dizeleri deforme etmemeye özen göstermiş ve bütünlüğünü koruyarak, belirlediği şiir formatında ilerlemiştir. Kendi içinde şiir sesi hep genç kalmış, yıllarca heyecanını yitirmemiş, şiir aşkı sönmemiş bir şairdir Nurettin Durman. Şiiri de öyledir doğal olarak. Çabuk parlayan ama yıllar için- de sönen bir şiir değildir. "Genç, delikanlı bir şiir" diye ta- nımlanıyor Nurettin Durman' in Şiiri. Türk şiirinin gelenek çizgisini takip etmeyi ihmal etmemiş ve buna kendi çağının şiirini de eklemeyi başarabilmiştir. Bir yanıyla yaralı şiirlerdir. 'Kırılgan şiir' tanımlaması uygun olur belki de. Dokunsan bazı mısralardan acılar okunur, içli şiirlerdir. Çünkü şairin kıymetli annesi 'Gülizar' hanım vefat edince, annesizliği yaşamıştır çocuk yaşta. Annesizliğin yalnızlığı, çaresizliği, o derin istırabı tek başına çocuk kalbiyle göğüslemiştir. Bu kırılgan çocuk, gerek ülkesindeki gerekse dünyadaki acılara da duyarsız kalmamış, şiirine bu duyarlığı taşımıştır. Şiirinde bu kırılganlığın, acıların ya da en doğru ifadeyle duyarlığın izlerini görüyoruz. Bu hissiyatın bir yansıması olarak şiir kitabının adını "Derin Yara" koymuştur. ' Çabakcurdan çıktım yola' şiiri, şairin annesine yazdığı bir şiirdir. Yara bir yürekle. Nurettin Durman'ın şiirlerini okuduğumda gördüğüm bir şey vardı. Şiirlerinde; hüznü bile sevdiriyordu. Bozulmamış direnen bir kalp, bozulmamış şiir sunuyor hâliyle. Şairin içinde ne varsa dışına o sızıyor. Şairin bazı mısralarında kendiyle söyleşir gibi bir hava seziyoruz; İşte böyledir dünya kim öle kim kala / Hey gidi Nurettin Durman değil mi ama? "Ama mutlaka vardır hep arayan bir yolcu Beni bıraktın desem ırmağın başı kaya Ağlar mıydı acaba bakıp bakıp semaya Derdin dermanı olan, derdine derman yolcu" Derin Yara şiirinde; "Baktım herkesin bir derdi varmış Yaprakların hışırtısı gibi inlermiş Ben derdimi tenha yerde öldürsem Kanayan bir yaradır söyledikleri" Şiirlerde görüldüğü gibi, şiirinin sesi uzaklardan bile duyuluyor ille de çok gürültü yapmaya gerek duymuyor şair. Temmuz 2014' de çıkan "Derin Yara" kitabındaki şiirler; lirik şiirlerdir. Kırgın bir kalbin taşıdığı dertli şiirlerden oluşuyor.
Şiir - İnceleme
Derin YaraNurettin Durman · Profil Yayıncılık · 201418 okunma