···Okunma: 11 Ağustos 2023 20:48 Okumadan önce incelemeye göz atmanız iyi gelebilir. Tamamen benim fikrim ve size bu kitab böyle gelmeyebilirde. Platonik aşk üzerinden yazılmış bir kitap ve çoğunluk Werther'in arkadaşına yazdığı mektublarla geçiyor. Bazı paragrafları anlaşılmaz derecede zor gelebiliyor, yeniden 2 veya 3 kere okumanız gerekebilir. Kitapın içinden bolca alıntı çıkara bilirsiniz. Akıcı okunmuyor, ve biryerden sonra sıkıcı gelebilir
İlk önce söylemek isterim ki, Platonik aşk yaşayan, zayıf psikolojiye sahip olan, aşk acıları çeken birilerinin bu kitapı okumamasını kesinlikle öneririm. Kitapın ilk sayfasından sonuna kadar ağır bir melonkoli hükm ediyor, ve bitirdikten sonra, bir şekilde sizede yansıyor. Bende yaratdığı etki "kendi acılarım yetmezmiş gibi, şimde birde Wetherin acılarını üstleniyorum" oldu.
Okumasam çok mu bir şey kaybederdim? Hayır.
Okudum diye pişmanmıyım? Hayır.
Bana yeni birşeyler katdımı? Hayır.
Birde iyi yandan küçük bir inceleme yapayım. Kitapta bazı cümleleri okurken 1 2 dakika donarak kalacaksınız. Sanki insan beyniyle yazılmamış paragraflar var. İnsan o cümlelerin içinde yaşıyor, ve 7 8 sözün yan yana gelmesinin bu kadar muhteşem ola bileceğini görünce insanın gözleri doluyor. Edebiyyatda bu bakımdan iz bırakabilmiş kitaplardan biridir.