Puan vermedi·336 syf.····Okunma: 16 Ağustos 2023 12:56 kitap genel anlamda meditasyon hakkında kapsamlı bilgi ve uygulama içermektedir. Meditasyonun öne sürülen faydalarını temellendirmek amacıyla birçok deney ve araştırma bulgularıyla desteklenmiştir. Kitabın da isminden anlayacağımız gibi özşefkat ve farkındalık kavramları kilit noktadır. Özşefkat genel anlamda kişinin kendisini olduğu gibi kabul edip sevgiyle yaklaşmayken, farkındalık kişinin olduğu konum ve yaşadığı anın farkında, uyanıklık içinde olması durumudur. Bu iki kavram kapsamında kişinin psikolojik sıkıntılar yaşadığı anlarda, meditasyon sayesinde psikolojik iyi olma halini elde edebileceği önce sürülür. Kişinin başına gelen zor şartlarla başa çıkmasında meditasyonda temel adımlar olduğu söylenir. Bunlar acıyı hissetmek, onu kabul etmek, ona şefkatle karşılık vermek ve kendimizden ustaca eylemler beklemek. Genel anlamda kişi kendi içinde bireysel olarak olaylarla başa çıkmayı öğrenir aslında meditasyon sayesinde.
Kitabın belirli kısımlarında10 15 20 dakika sürecek şekilde meditasyon uygulamaları mevcut. Kitabin bazı kısımlarında ise kişinin kendisini bulunduğu şartlara göre zihninde bazı düşüncelerin oluşmasını ve bunu kendi kendine telkin etmesi gerektiği söyleniyor. Mesela sevgi dolu nezaket meditasyonu başlığında kişinin kendisini karşıda oturur şekilde hayal etmesi istenir ve güven içinde olayım mutlu olayım sağlıklı olayım rahat bir hayat yaşayayım diye kişinin kendine telkinde bulunmasını ister meditasyon süreci boyunca. Hayatımızda zor kişiler için, nötr kişiler için ve sevdiğimiz kişiler adına da meditasyon yapılabileceği söyleniyor. Ayrıca kitabın bir bölümünde meditasyonun nereden geldiğine dair anlatılar mevcut ve Budizme atıfta bulunulan kısımlar var ancak yazar meditasyonun her dindeki kişilerin veya dinsiz kişilerin de yapabileceğini önce sürüyor.
Benim kitabla ilgili düşüncelerim
Kitabın genel havası kişinin kendine değer vermesi gerektiği, duygularını anlamlandırma, duygu ve düşüncelerle ilişkili olarak psikolojik iyi oluşumuzu arttıracak eylemler yapmayı öne sörüyor. Bunun yanında olumlama yapmak pozitif olmak ara bölümlerde dile getirien kavramlar. Kişinin zihnini dinlemesi, anı yaşaması yine yapılması gerekenler arasında. tüm bunlar birçok psikolojik ve kişisel gelişim kitabında ele alınan konular ama fark meditasyon yani uygulama alanında kendini gösteriyor. Meditasyon bana hitap eden bir yöntem değil kitaptaki örnekleri de yaparak denedim ancak bana çok ütopik geldi. Yani öfkelendiği anda kişinin kendine şu an ofkeliyim deyip sonrasında öfkeli olmasını kabul edip şefkatle yaklaşması derin nefes alarak kendini sakinlestirmesi söyleniyordu. Ama bence bu durum uzun vadede ve bir kişi üzerinden gidildiği zaman kalıcı bir çözüm olmayabilir. Bunun yanında meditasyonun sınırlılıklariyla ilgili edindiğim bilgilere göre, sürekli meditasyon yapan kişi kendisini çevresinden üst görerek bazı davranışlar sergileyebildigi gözlemlenmiş. Bunlar göz önünde bulundurulduğunda kitap fazla meditasyon övüyor bence. Ancak farkındalık ve özşefkat konuları kesinlikle çok güzel ele alınmış. Kendini yetersiz hisseden, bunalımda, çoğu problemde kendini suçlayan, kendine çok fazla yüklenen, insanlarin sözleriyle davranışlarını şekillendiren ve buna benzer yetersizliklere sahip kişiler için okunacaklar arasında yer alabilir.