2023 5. kitabı
cengiz aytmatov'un harika ve eşsiz eserlerinden birisi daha. neredeyse bütün kitaplarında konu aynı, mekan aynı, zaman aynı (al yazmalım gibi istisnalar dışında) olmasına rağmen nedense bu büyük yazarın eserlerini elimden düşüremiyorum. sultanmurat, bir çocuğun erkek olması için en kötü zamanlardan birisine denk gelmiş bir zavallıdır. kitabın başında sultanmurat'ın çocuksu zihninden kitabın sonundaki sultanmurat'ın yetişkin zihnine geçiş aşamasında yazar ivmeyi hissettirmemiş, adeta bizi de sultanmurat ile birlikte büyütmüş. şehre gidip fil görmek gibi dertleri olan bir çocuk olan sultanmurat, kendini bir anda evin erkeği olarak bulur. babası cepheye gider, annesi hastalanır, üç küçük kardeşiyle yakacağı ve yiyeceği olmayan bir evde kendi başına kalakalır. bir anda dertleri de büyümüştür sultanmurat'ın. kocaman bir adam olmak zorundadır artık. şımarık bir karakteri yoktur sultanmurat'ın. annesini, kardeşlerini üzmez. ben de çocuğum diyip kenara çekilmez. elinden geleni fazlasıyla yapar, çalışkandır da. zaten yeterince derdi yokmuş, babası cephede değilmiş, annesi hasta değilmiş, kardeşleri aç değilmiş gibi bir de okuldan alırlar sultanmurat'ı. biraz uzaklarda eskiden tarım alanı olarak kullanılan bir bozkır'da çift sürmesi gereklidir. artık bütün köyün yükü de çökmüş olan omuzlarındadır sultanmurat'ın. üstüne üstlük 'aksay komandoları' olarak anılan ergenliğe yeni girmiş çiftçi erkek çocuklarından oluşan bu ekibin lideri de sultanmurat'tır. aksay tarlasını sürmek, pulluk ve atlara iyi bakmak zorundalardır yoksa köyleri açlıktan kırılır. bu kadar yaşam mücadelesi içinde bir de sevda düşmüştür sultanmurat'ın kalbine. mirzagül'ü düşünür, onu ve onunla sahip olacakları geleceği düşler, güç alır. hiç kolay olmayan işlerini yapması için böyle bir güç de lazımdır. mirzagül'e aşık olduğunu anlaması, ona mektup yazması, cevap olarak mendil alması, bu kadar dünya telaşesi içinde bir de onunla kurduğu bağ gülümsetir. bütün erkeklerin okuması gereken, kendi ergenlik dönemlerini hatırlatacak güzel bir eserdir. buram buram bozkır kokar.
İnsan ve Duygular
SultanmuratCengiz Aytmatov · Ötüken Kitapları · 20176,4bin okunma