Bugünlerde okuduğum Kristof Kolomb’a ait seyir defterleri hakkında bazı notlar almak ve yazmak için buradayım.
Kristof Kolomb öncelikle çağının bir aydını ve bilge bir isimdi. Bununla beraber kendisi Katolik bir Hristiyan ve iyi bir misyonerdi. Kristof Kolomb Marko Polo’dan etkilenerek Çin, Japon, Hint diyarlarına merak saldı ve o yerlere ulaşmanın bir başka yolu olabileceğini düşündü. Kolomb o dönemde Dünya’nın yuvarlak olduğunu biliyordu ve aynı yolun tersini giderse de o diyarlara varacağına inandı.
Kolomb’un buna inanması yeterli miydi? Hayır. Çünkü bunu ispatlamak için bu yolculuğu yapmalı ve Hint (Aslında Amerika) diyarlarına ulaşmalıydı.
Kristof Kolomb buralara ulaşmayı oraların zenginliğine kavuşmak ve oradaki insanları Hıristiyan yapmaktı. Kendisine gereken parayı ve gemileri memleketi Portekiz sağlamayınca İspanya’ya başvurdu ve oradan bu desteği gördü.
Bir önceki okuduğum kitapta bir medeniyet gelişiminin hangi şartlar altında daha kolay olacağı hakkında birkaç fikir edindim. Bunlardan konuyla alakalı şunu belirtmek isterim. Bir bölgede eğer tek bir güç varsa o tek güç ve o güce sahip kimse neye nasıl yaklaşıyorsa öyle bir gelişme gerçekleşir. Yani hem İber Yarımadasında olsun hem Avrupa da olsun 15.yy.nin sonlarında çok fazla otorite vardı ve bu da Kolomb’un bir şekilde destekleneceği anlamına geliyordu. Çünkü o bölgenin hepsi birbiriyle yarışıyordu Kolomb’un verdiği vaatlerde kısa sürede üstünlük demekti. Bunu da dönemin İspanya kral ve kraliçeleri kabul etmişti.
Kolomb 3 Ağustos 1492 senesinde bu yolculuğa üç gemiyle çıktı. Bunlar Santa Maria, Nina ve Pinta adında gemilerdi.
Kristof Kolomb
Seyir DefterleriKristof Kolomb · İş Bankası Kültür Yayınları · 2015478 okunma