Herkese merhaba arkadaşlar. Bugün karşınıza Türk Edabiyatı’nın usta kalemlerinden biri olan İskender Pala ve onun en son kitabı “Surname” ile geldim. Daha önce İskender Pala’nın Babil’de Ölüm İstanbul’da Aşk ve Od kitabını okumuştum.
Kitap,Osmanlı döneminde padişahın şehzadeler için sünnet düğünü düzenlemesiyle (ki kitabın ismi de buradan geliyor) birlikte Defterdar ve Kazaskerin çekişmesini konu alıyor. Çünkü padişah düğün merasimi görevini Defterdar’a verirken Kazasker görevin kendine verilmesini umuyordu. Ayrıca tam bu sırada zafer kazanılmış bir sefer sonucu Sadrazamın ölmesi ve padişahın yeni Sadrazamı sünnet düğününden sonra açıklayacak olması bu çekişmeyi arttırıyor.
Kazaskerin ve Defterdarın zamanında tebadan birilerine oynadığı kirli oyunların da günyüzüne çıkmasıyla olaylar çetrefilleşiyor.
İskender Pala’nın akıcı üslubuyla kitap soluksuz okunuyor. Ayrıca kitabın içindeki karikatüristik çizimler kitabın okuma keyfini arttırıyor. Her bölümden önce bulunan kıssadan hisse hikayeler kitaba güzel bir hava katıyor. Tarihi,polisiye ve aşk temalı bu romanı herkese öneriyorum.
Herkese iyi okumalar ..