kuyucaklı yusuf, spoiler var.
2023 58. kitabı
Okunma: 21 Ağustos 2023 20:39
Bu kitabı normalde Parodi Yayınları'ndan okudum ama o baskıyı bulamayınca bunu seçtim. İçimde çok büyük bir burukluk oluşturdu, özellikle son kısmı. Kitap kısaca, ailesi öldürülen Yusuf'un Kuyucak'tan Edremit'e getirilmesi ve orada kaymakamın ailesiyle yeni bir hayata başlamasını konu alıyor. Yusuf'un içindeki yabancılık hissi, Muazzez ile olan sevgileri, etrafına ve hatta ailesine karşı kayıtsızlığı ona daha çok bağlanmama sebep oldu. Okurken Yusuf'a çok üzüldüm. Sabahattin Ali her zamanki gibi karakterlerin ruh hallerini çok iyi betimliyor ve ilk romanı olmasına rağmen bize kötü bir işçilik vermiyor. Yusuf'un sürekli Edremit'ten kaçmak istemesi, kaymakam öldüğünde bile dışarıya karşı tam bir tepki vermemesi ama içinden üzülmesi beni tam olarak yıkıyor. Muazzez'in rakı masalarında düştüğü hallerden sonra kendi yalanlarına inanması, sadece annesinin peşinden sürüklenmesi ve umutsuzca Yusuf'un farkedip ona kızmasını ve onu kurtarmasını istemesi aslında yaptığının yanlış olduğunu hissettiğini ama iradesinin güçlü olmadığını, onun sadece bir çocuk olduğunu defalarca hatırlatıyor bize. Sonuçta bu kitapta Muazzez sadece 15 yaşında bir kız çocuğu ve Yusuf 25 yaşında bir delikanlı. Kitabın sonunda Muazzez'le kaçmak isterken Muazzez'in vefat etmesi eğer Yusuf'un oradan ve orada yaşadıkları kötülüklerden kurtulması için iyi olanlardan da kurtulması gerektiğine bir işaret. Çünkü birini veya bir yeri hayatından silmek demek sadece kötü olanları değil, iyi olanları da bırakmak demektir.
Kuyucaklı YusufSabahattin Ali · Yapı Kredi Yayınları · 2025210,6bin okunma