2023 182. kitabı
Okunma: 24 Ağustos 2023 14:06
Merhaba arkadaşlar. The Godfather dediğimizde kitabı bilmeyen çok az filmi seyretmeyen neredeyse hiç kalmamıştır. Baba filmi üzerine yapılmış en iyi ve geniş inceleme yine yazarın kendisinden geliyor desek yeridir. Kitapta mafya aileleri ve bunların geçmişine yönelik pek çok bilgi var. Açıkçası BABA benim tez konum olsaydı, araştırmaya bu kitabı okuyarak başlardım ve bu kitap bittikten sonra başka kaynakları okumak da sadece zaman kaybından ibaret olurdu. Bu kadar net konuşuyor olmamın yegâne sebebi ise kitabın içeriği yani kendisi. Kitabı ağırlıkta olarak Sonny karakterinin gözünden okuduğumuzu belirtelim. Hemen Sonny için hafızalarımızı tazeleyelim (ki ne zaman unutmuşum) James Caan sürekli gözümün önüne geldi bunu inkâr etmeyeceğim. Kendisi Vito Corleane’nin aynı zamanda en büyük oğludur. Oldukça aceleci ve sinirli bir kişiliği olduğunu söyleyebiliriz. Filmde de hatırladığımız kadarıyla kız kardeşini üzen Carlo’ya yaptıkları ve sonrasında köprü girişinde gişede yapılan tuzakta öldürülmüştür. Burada ise Sonny’nin genç yaşta içki yasağı olan dönemde ailenin en yakın dostu olan diğer bir mafya Luca Brasi ile iş yaptığını görüyoruz. Bu da içki yasağında birinden içkileri çalması ve Brasi aracılığıyla bunları satması özelinde. Sonuçta mafyanın en güçlü reisi çocuklarını bu mafyalıktan kurtarmak istedikçe en büyük çocuk da örnek aldığı babası gibi olmaya çalışıyor. Ancak yanlış insanlarla yanlış işler yapıyor. Hatırlayalım, orijinal metine döndüğümüzde Luca Brasi’yi. Baba’nın en sağlam ve güvenilir adamı olup filmin başında da sadece ona teşekkür etmek için saatlerce tekrar yapan birisi. Baba için açıkçası çocuklarından daha değerli bir yoldaş ve onun için yapamayacağı şey yok. Sonucu bile bile kendisini Tattaglia ailesinin eline teslim etmesi de zaten onun gözünde Baba ve onun değerinin ne olduğunu anlatmak için yeterlidir. Sonrasında bir BALIK ile gönderilen mesaj da çok önemlidir tabi. İşin özü bu konuda saatlerce yazabilirim, bu konuyu anlatan ve detaylara inen bir kitap hatta bir ansiklopedi bile yazabilirim. Kendimi övmek için değil aksine uzatmayacağımı söylemek için belirtiyorum. Genco Abbandando (Carleone’nin çocukluk arkadaşı), Willie Cicci, Clemanza (The Fatty yani Şişman olarak da anılır ve film boyu en güvenilir adamlardan biridir, ailenin infaz işlerini gerçekleştirmesi ve adının merhamet anlamına gelmesi ironidir), Albert Neri (asla öne çıkmayan bu eski polis ise Luca Brasi’nin daha yakışıklı ve genç bir versiyonu gibidir) ve tabii efsane bir ince ayarın olduğu Johnny Fontane karakteri Baba ailesinin dostları arasındadır. Paranteze almadığım bu son insan aynı zamanda Frank Sinatra’nın kimliğine de ışık tutmaktadır. Yıllarca bu nedenden dolayı Mario Puzo ve Sinatra arası çok soğuk geçmiştir. Mario Puzo’nun kaleme aldığı ama Ed Falco sayesinde okuduğumuz bu önemli eserde pek çok detay var aslında ama biraz açık konuşmak gerekirse hepsini yazmak istesem de yazmak istemediğim, bencillik yaptığım çok kısım var. Güzel bir müzik bulup ünlü olmadan önce iyice dinlemek gibi bir durum bu açıkçası. Ben özellikle en başından beri Luca Brasi’yi ayrı bir yere koyduğum için onun ön planda olduğu bu romanı okurken adeta mest oldum diyebilirim. Aynı zamanda Baba yani Vito ile olan dostluğunun başlangıcına inmesinin yanı sıra ailesi özelinde yaşadıkları yani bizim bildiğimizle kitapta geçen şeklinin aslen çok farklı olduğunu öğrenmek bile her şeye değdi. Hayranı olduğum Brasi karakterinin bilinen tarafı babasını, annesine şiddet uyguladığı gerekçesiyle öldürmesiydi. Kimileri vahşice diyebilir ama öldürme şekli hani tam olarak hak ettiği ceza idi. O yüzden vahşi gelmedi. Bir tecavüzcünün hapiste bizlerin vergileri ile yedirilip içirilmesi hukuken bir engel değil ancak hadım edilmesi ve farklı cezalar bizim gözümüzde daha adil cezalardır. Benzer, benzer... Bu noktada mantıklı geliyordu tabi bu ölüm ama ölümün ardındaki gerçek nedeni öğrendiğimizde bu kadar etkileyici gelmeyebilir. Bunun yanında sınırlı sayıda Mario Puzo kitaplarını daha sonra çabucak referans alabilmek ve unutmamak için yeni oluşturmaya başladığımız liste usulüne devam ederek, eski incelemeleri de paylaşıma ekleyerek ilerleyeceğiz. PDF için ulaşabilirsiniz. #27927686 #27963166 #54922867 #80847490 #83260689 #85928552 #90485624 #98606726 #216966970 Her noktası ayrı bir detay olan bu kitabı da sevenlerine tavsiye eder, bu alan pek tarzı olmayanlara açıkçası tavsiye etmiyor, hepimize iyi okumalar diliyorum..
Ed Falco - Corleone AilesiMario Puzo · April Yayıncılık · 201318 okunma