Puan vermedi·576 syf.····Okunma: 24 Ağustos 2023 15:53 Eser her ne kadar 11. yüzyılın İran'ını anlatsa da aslında yazıldığı dönemden büyük izler taşır. 20. yüzyılın başlarında tüm Avrupa totaliter rejimin etkisindeydi ve yazar bu romanda da İsmaililerin lideri Hasan Sabbah'ı, gerçekleştirdikleriyle Hitler, Mussolini ve Stalin'e benzetmektedir. Aslında eser arka planda dogmatik ögeler taşıyan ideolojilerin eleştirisi niteliğinde. Okurken olayların içinde kaybolacağınız ve aynı zamanda insanlıkla alakalı daha derin ve evrensel gerçekleri keşfedeceğiniz bir eser. Hasan'ın fedaileri eğitirken kullandığı yöntemler insanlık dışı olsa da bunlara maruz kalan kişilerin inançlarının daha da güçlenmesine sebep olmuştur. Hasan dünya için gerçek olmasa da kendi inandığı hakikatin peşinden koşarak bunu gerçekleştirmiş, istediği dünyayı oluşturmuş ve her ne kadar hedefleri için insanların saflığından yararlanmış olsa da inancın gücünü ispatlamıştır. Yoğun araştırmalar sonucu yazılmış kurgu karışımı bu eser, edebiyatın yapabileceği şeyleri okuyucuya sunmaktadır. Eser beklediğimden çok daha güzel ve akıcıydı ve bende beklediğimden çok daha büyük bir etki bıraktı.