Puan vermedi·64 syf.··Beğendi
· Kitap okumaya uzunca bir süre ara verdiğimden içim hep huzursuzdu. Bu süreci kısa ve kolay okunur bir kitapla kapatmak istedim. Bu ulu amaç için seçilmiş kitaba merhaba deyin. Yarım saat gibi çok kısa bir sürede biterebileceğiniz bu mini çizgi roman, size evrenin sınırları olmadığını ve dünyayı yaşanmaya değer kılan bir yer haline getirmeye dair pek çok şey katacak.
«Okuma süresi, çizimlerin büyülü dünyasına kapılmanıza ve yaşlı feylozofun sözlerini derinlemesine düşünmenize bağlı değişir.»
“Her şey tesadüfen ve zorunluluktan oluşur.” Bunu anlamak için şu örnek verilmiş:
“Kar tanelerini izlemeyi, iki sebepten ötürü severiz. Bir, yüksek derecede organize olmuşlardır. İki, her biri diğerinden farklıdır. Fizik kanunları, kar tanelerinin altı köşeli olmasını zorunlu kılıyor. Bu, altıgen şeklinde simetridir. Fakat, bu buyruğa uyduklarında, nemli sağanak bulutlarının içinde, tesadüfi yolculuklarının kendilerine dayattığı sonsuz sayıda şekle bürünebilirler.”
Başka bir örnek;
“ Zorunluluk tek başına, sadece tıpatıp benzerliği ve dolayısıyla monotonluğu yaratır. Tesadüf tek başına, sadece dağnıklığı yaratır. Doğa, üstün biçimde düzenlenmiş, aynı zamanda muazzam çeşitliliğe sahip bir evren ortaya koymak için iki tabloya da müdahale ediyor. Dünya'nın yaratacılığının sırrı, bu.”
Devamında ise sanatçılar ile doğa arasındaki uyuma vurgu yapıyor:
“Doğa da sanatçılar da her seferinde yeni bir şey yaratmak için bşr güç hisseder. Her ikisi de benzer bşr yapılandırma süreci kullanıyor: Yaratıcı tesadüfler oluşturmak için basit elemanları birleştirmek. Ve bu sayede, ortaya çıkan özellikler yaratmak.
Müzisyen sesleri kullanır; belirli frekanslardaki ses dalgalarını.
Ressam renkleri kullanır; yine belirli frekanslardaki elektromanyetik dalgaları.
Onların birleşiminin sonucunda belirli bir düzende "ortaya çıkan özellikler" dediğimiz şey meydana gelir.
Bu, ya Bach'ın bir kantatıdır ya da Schubert'in bir kuarteti. Ya Vermeer'in ya da Van Gogh'un bir eseri...”
(Küçük bir not: Tesadüf yerine "tevafuk" kelimesini, yaratmak yerine "oluşturmak" kelimesini kullanmayı yeğlerim lakin kitabın aslına sâdık kalmak için orijinal haliyle bıraktım.)
HUBERT REEVES, dünya çapında tanınan bir astrofizikçi. Nasa'ya danışmanlık yapan ve Fransa Şeref Nişanı sahibi bir isim olarak, bilimin popülerleşmesinde çağımızın en büyük figürlerinden biri.
DANİEL CASANAVE, çok sayıda kitaba imza atmış, Fransa'nın en önemli çizgi romancılarından. Şiirsel çizgileri, Hubert Reeves'in gösterişten uzak ve derin sözleriyle büyük bir uyum gösteriyor.