2023 102. kitabı
SÖZ SANDIĞIM Yeni doğmuş bir bebek daha Söz Sandığım. Yazarın yayımlanmış dördüncü kitabı. İsmini gördüğümde ilk aklıma gelen gerçek anlamındaki sandık oldu. Kapağından başladım madem oradan devam edeyim. Tabiri caizse katmanlı bir kapak. Mavi kuş, altın anahtar; arkada silik ama odaklandığınızda gördüğünüz yorgun bir insan sureti ve mektup olduğunu düşündüğüm bir zarf. Öykü, yazmasa bir şiir kitabının kapağı olacağını düşünebilirsiniz. Gerçi içindeki yirmi öykü için de tam olarak öykü tanımı yapamadım. Zira yazar, öyküleri şiir diliyle ama nesir şeklinde yazmış. Bazı sayfalarda deneme yazılarına rastlamak da mümkün. O sebeple şiir, öykü, deneme el ele sahnede. O kadar uyumlu oynuyorlar ki hiç rahatsız olmuyorsunuz. Akıyor sözcükler kitabın nehrinde. Akış içerisinde yüzünüze; hüzün, ayrılık, sevda damlaları sıçrıyor. Kimi an yakıyor kimi zaman da serinletiyor. Metaforlar ustalıkla gülümsüyor satır aralarında. Parmak uçlarını seven yazarımız ister istemez ellerinize baktırıyor. Dev bir aynada geçmiş ve geleceği muhakeme ediyorsunuz. Acıyla nasıl mutlu olabileceğinizin ipuçlarını veriyor. Sarılıyorsunuz yaralarınıza. Affetmek daha kolay geliyor belki. Şiir, deneme, öykü dedim ama eksik kaldı. Bence bilinç akışı tekniğini de gördüm sayfalarda. En çok sevdiğim tarafı da her öykünün başında yolu, bir şaire ya da yazara çıkan epigraflar. Alıntılar. Favori hikâyem, Üsküdar'da geçen elbette. Hangisi olduğunu kitabı okurken anlayacaksınız. Geçmişinde güzel metinler ortaya koymuş yazarımız söz sandığını sunmuş okurlara. Anahtarını da asmış bir güzel kuşün gagasına. Bize de okumak düşer. Bahtı güzel olsun bu hoş eserin. Elbette tavsiyedir. #sözsandığım #şiir #deneme #öykü
Söz SandığımMerve Koçak Kurt · İthaki Yayınları · 202313 okunma