2023 11. kitabı
Yuval Noah Harari benim kitap okuma serüvenime başlamama vesile olan yazdır, seneler önce Hayvanlardan Tanrılara Sapiens kitabını okuyarak bambaşka bir bakış açısı kazanmış ve böylece konuyla ilgili diğer kitaplara ilgim artmıştı. Sonrasında da kitapların büyülü dünyasında kaybolmuştum. Kitaplığımda uzun bir zamandır bekleyen HomoDeus'u da aynı zevk ve aynı merakla okuyup deneyimledim. Sapiens modernitenin ilerlemelerini türümüzün evrimsel mirası kapsamında ele alıyordu. Homo Deus ise uzak bir gelecekte insanlığı neyin beklediğine dair spekülasyonlar ve öngörüler yaratıyor. Bu öngörülerini teknolojinin gelişimine ilişkin geriye dönük bir analize dayandırıyor ve Homo sapiens'in yavaş yavaş dünyaya hakim olmaya başlamasına dair görüşlerini cesur ve güçlü temellere dayandırarak aktarıyor. Modern kapitalist teknoloji uzmanlarını, görevleri geçersiz kılan teknolojileri tanıtarak insanların anlam yaratma fırsatlarını ortadan kaldırdıkları için eleştiriyor. Eninde sonunda yerimizi Homo sapiens'in herhangi bir üyesinden daha akıllı, daha sağlıklı ve daha erdemli olan Homo Deus'un, yani "insan tanrısının" alacağını öngörüyor. Yazarın yaptığı eleştirilerin herkesin içgörüsüne ya da değer yargılarına uymayacağını fakat yine de başlangıcından bitişine kadar kitap yolculuğunu seveceklerini ve farklı bir deneyim yaşayacaklarını düşünüyorum. İnançlar ve ideolojiler, din, felsefe ve bilim, yeni insanın evrimi, kapitalist büyüme, hümanizm, dataizm ve ölümsüzlük üzerine güçlü öngörüsel fikirler okumak isteyenler için harika bir kitap. Keşke herkes okusa bu kitabı dediğim ve durup düşünmeye sevk eden bir okuma oldu.
Homo Deus: Yarının Kısa Bir TarihiYuval Noah Harari · Kolektif Kitap · 201714,4bin okunma