Bir gün herkes insan olacak :)
2023 15. kitabı
Yazarın “Gece Yarısı Kütüphanesi” isimli kitabını okuyup çok beğendikten sonra bu kitabını da almaya karar vermiştim ve bu kitap da beni son derece tatmin etti diyebilirim. Kitap, matematik profesörü olan Andrew Martin’in, Riemann hipotezini ispatlamasıyla başlıyor. (Bir matematikçi olarak burada parantez açmak gerekirse; gerçekte tam olarak kabul görmüş ispatına hala ulaşılamamış hipotez neden bu kadar önemli ondan bahsedelim. Alman matematikçi Riemann, matematikte hala gizemini korumayı başaran asal sayıların dağılımı ile ilgili bir hipotez ortaya atmıştır keza asal sayıların dağılımının nasıl olduğu hep merak edilen bir konu olmuştur. Sayılar büyüdükçe asal sayıya denk gelme sıklığı azalmaktadır. Bu durumun bir rastgelelik mi yoksa bir dağılım üzerine mi gerçekleştiği çözülmeyi bekleyen sorulardan. Peki Riemann hipotezi neden bu kadar önemli? Cevap olarak asal sayıların matematik üstü bir öneme sahip olduğunu söyleyebiliriz. Nükleer fizikte, bilgisayar biliminde, şifrelemede, evrenin modellenmesinde ve daha birçok konuda asal sayılardan yararlanıyoruz.) Andrew Martin bu ispatı yaptıktan sonra ortadan kaybolur ve bir yol kenarında çırılçıplak bir halde bulunur. Aslında bulunan kişi Andrew Martin’in kendisi değil bir kopyasıdır. Başka bir gezegen olan Vonnadorya’da bu hipotezin ispatlanması, kendi gezegenleri için tehlike yaratacağı için profesör Andrew Martin’i yok etmişler ve bu hipoteze dair fikri olan başka kimse varsa onları da yok etmek adına onun bir kopyasını dünyaya göndermişler. Haliyle dünyaya gönderdikleri kopya profesörün sadece fiziksel bir kopyası. Dünyadaki yaşam hakkında hiçbir fikri yok. Mahremiyet, sevgi, aşk, merhamet, üzüntü, acı uzak olduğu kavramlar. Olayların gelişimi ile kopya karakterimiz dünyada yaşayan insanlardan tiksinse de ya da insanların yaşamında anlamlandıramadığı bir sürü şey olsa da başından geçenler empati kurmasına ve git gide dünyalı biri gibi hissetmesine neden olacaktır. Bu arada gerçek profesör Andrew Martin, günlük hayatında sadece işini düşünen, eşine ve çocuğuna karşı son derece ilgisiz biri olduğu için kopya karakterimizin eşine ve çocuğuna karşı davranışları ev ahalisini şaşırtmakta gecikmiyor. Kopya karakterimiz görevini yerine getirmekle ilgili büyük bir motivasyonla işe başlasa da yavaş yavaş insani duygulara sahip olmaya başladığı için görevini yapmaktan vazgeçiyor. Aşık oluyor, acı duyuyor, kitap okuyup müzik dinliyor ve bütün bunların sonucu olarak kendi gezegeni tarafından cezalandırılıp bütün güçleri elinden alınıyor. Bir insan olarak yaşamaya mahkum ediliyor. Özetle, yaşarken kıymetini bilmediğimiz bize has insani duyguların bizi biz yapan değerler olduğunu göstermesi adına güzel ve keyifli bir okumaydı benim için. Kitabın kurgusu ve kitabın temposu çok iyi. Elinizden bırakmadan bir çırpıda kitabı okuyacağınıza eminim. Keyifli okumalar.
İnsanlarMatt Haig · Domingo Yayınları · 202314,8bin okunma