MUHAMMED AYETLERİ NASIL OLUŞTURUYORDU (Ahzab 35)
Buna kısa bir ipucu verelim. Ümmü Umare binti Kab Medineli’ydi. Miladi 621-22’de bir grup Medinelilerle Muhammed arasında Akabe biati adı altında bir anlaşma yapılır. Medineliler Muhammed ve taraftarlarına söz verirler ki, Medine’ye gelip yerleşirseniz size ev sahipliği yapar sizi koruruz diye. Gelen heyet arasında bu Ümmü Umare, iki oğlu Habib ile Abdullah ve kocası Zeyd b. Haris de vardı. Yani bu aileden dört kişi vardı. Bu kadın Uhud harbine de katılır, tedavi, yemek gibi işler yapar. Muhammed onun oğlu Habib’i Müseyleme’ye elçi olarak gönderir. Müseyleme ona ’Bana inan ben de peygamberim” der; ancak inanmaz. Sonunda Müseyleme onu öldürür. Kadının kendisi Hüdeybiye, Umretü-l Kaza, Mekke fethi, Huneyn gibi birçok savaşa katılır. En son Yemame harbinde bir elini kaybeder, 12 yerinden yaralanır. Bu kadın bir gün Muhammed’e, ”bakıyorum her şey erkekler için; Kur’an’da kadınlara bir şey göremiyorum” der. Bunun üzerine Muhammed Ahzab suresi 35. Ayetini oluşturur. Ailece İslam’a yaptığı bunca hizmet, verdiği bunca zayiat karşısında, kadının isteği doğrultusunda Muhammed’in bir ayet oluşturması çok görülmemeli. Kadın bunu çoktan hak etmiştir. Muhammed’in hanımlarından Ümmü Seleme de kadın haklarıyla ilgili Kur’an’da bir şey olmadığını söyleyenler arasında. Muhammed şikayetleri Ahzab suresi 35. Ayet de uzunca değerlendirir. Kaynaklarda Ebubekir’in hanımı Esma binti Umeys’in de serzenişte bulunanlar arasında olduğu geçiyor. Esma’nın ilginç bir hikayesi vardır. Önce Ali’nin ağabeyi Cafer’le evlenir. Cafer Mute harbinde öldürülünce bu sefer Ebubekir’le evlenir. Ebubekir vefat edince kadın Ali ile evlenir ve her üç kocadan da çocukları olur. Sonuçta ister Ümmü Umare olsun ister başkaları olsun; Muhammed bunların istekleri doğrultusunda ayet oluşturmuştur. İşte ayetlerin oluşum formülü için ufak bir ipucu. İlgili ayetin çoğu tefsirlerinde bu kadının ve başkalarının da Muhammed’e şikâyet de bulunmaları sonucu az önceki ayetin oluşturulduğu belirtilir. Bu konuda sadece Suyuti’nin Dürrü-l Mensur tefsirine bakmak yeterli. Tefsirinde bununla ilgili epey bilgi var. Bu kadının itirazı üzerine az önceki ayetin oluşturulduğu Tirmizi’de de geçiyor. (Tefsir bölümü no: 3211)
··1 alıntı·
Cafer Akkaya
TilmizulKuran paylaşım yaptıktan sonra yanıt kısmını kapatan bilgisiz ve uyanık Müslümanları engelliyorum. İlk önce dürüst olacaksınız. İslam sizlerin bütün insanlığınızı elinizden almış.