Sen yüreğim, ne kadar dayanıklıymışsın!
2023 117. kitabı
Okunma: 29 Ağustos 2023 01:46
Kitabın adından da anlayacağınız üzere oyunun baş kahramanı Kral Lear'dır. Kral'ın 3 kızı vardır. Bunlardan en büyüğü Goneril, ortancası Regan ve en küçüğü de Cordelia'dır. Goneril, Albany dükü ile, Regan da Cornwall dükü ile evlidir. Cordelia'nınsa iki talibi vardır. Sonradan bu taliplerinden olan Fransa Kralı ile evlenir. Kral Lear, yaşlandığı için topraklarını kızları arasında pay etmek ister, fakat öncelikle kızlarını bir sınava tâbi tutmak ister. Kızlarına, onu ne kadar sevdiklerini anlatmasını ister. Büyük ve ortanca kızı süslü sözleriyle babalarına kendilerine inandırır. Ancak küçük kız Cordelia hiçbir şey söylemez çünkü bunun gösterişten ibaret olduğunu sevgisini sözcüklere dökülmeyecegini söyler. Ve kral buna sinirlenip kızını saraydan kovar. Fakat daha sonra görecek ki, onu asıl seven oydu, diğer kızlarının sevgileri sadece mal mülk elde edene kadarmış. Kızlarının vicdansızlıkları ve babalarına karşı katı duruşlarını görünce, küçük kızına karşı yaptıkları için vicdan azabı çeker. Aslında oyunun 2 karakterinin hikayesi vardır. Bunlardan biri Kral Lear'dı, diğeri ise Gloucester'dır. Onun da bir oğlu ve evlilik dışı bir oğlu olmak üzere 2 oğlu vardır. Bunlardan evlilik dışı olan oğlu, kendisine bazı durumlarda yapılan haksızlıklara, ve kendisinin , babasının yasal mirasçısı bile olmaması, zina çocuk olarak ona bakılmasına kadar varan bazı etkenlerden dolayı bilenip türlü oyunlarla hak ettiğini düşündüklerini almaya çalışır. Her iki karakterin de ( Kral ve Gloucester) ortak noktası, kötü evlatlarının sözlerine inanıp iyi olan evlatlarına haksızlık etmeleridir. Asıl sevgi gösterişten, görünenden farklıdır. Her iki baba da gördüklerine, duyduklarına inanmayı seçtiler, her ikisi de kendilerini asıl seven evlatlarına karşı hata yaptılar ve her ikisi de işin aslını öğrenince vicdan azabı çektiler. William Shakespeare'in okuduğum 2. Eseri ve çok beğendim, okumak isteyip de başlamayan varsa okumalı. Tavsiye ettiğim, edeceğim kitaplar arasında yerini aldı. " KEYİFLİ OKUMALAR *
1000k
Kral LearWilliam Shakespeare · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 202510,4bin okunma
1 +1'leme