Akış
Ara
Ne Okusam?
Giriş Yap
Kaydol

Gönderi

Ordan ve burdan
Günümüzden takriben 2500 yıl önce mütefekkir Sokrates, Eflatun'un felsefe okulunda (akademia'da) retorik dersinin müderrisiydi. Retoriği açıklamış ve açımlamıştır. Ve retoriğin sac ayağını şu şekilde tespit etmiştir: -Etos (İtimadî argümanlar) -Patos (Hissî argümanlar) -Logos (Mantıkî argümanlar) Tarihi bir vakayı naklederek retoriğin logos ayağını icra etmişsiniz. Türk-Yunan etiketleriyle retoriğin etos ayağını icra etmişsiniz. Tecavüz, bomba, çene parçalama gibi dehşetengiz şeylerle Kadir Mısıroğlu'nun ''Keşke Yunan kazansaydı" sözünü bir araya getirerek nefret ve kin hislerinin depreşmesine, devinmesine olanak sağlayarak patos ayağını kıyıcı bir surette kullanmışsınız. İyi bir strateji ama adi bir cerbezeden fazlası değil. Sırf mugalata, gayrısı değil. Yunan'ın her türlü mezalimini zikredip yanına Mısıroğlu'nun sözünü iliştirerek sanki o sözün sadır olma sebebi buymuş havasını vererek muhatapları tam da kendi emeline muvafık kanalize etmek.. Esas bağlayıcı olan bağlamdır, söz bağlam ile bir anlama bağlanır. Yoksa yaptığınız retorik taktiğinin (cerbeze ve mugalatanın) aynısı şu adi kurnazlıkla da yapılabilir: Sağda Türk kızı Hayriye. Yaş 13. Baba adı Mehmet. Çanakkale Bayramiç'te Yunan askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra el bombasıyla çenesi parçalandı. Solda ise ''Elen bayramını tebrik eden hatta ''asil ve dost'' olarak nitelendiren Atatürk'': “ Milli Elen bayramı münasebetiyle, Majestelerine en hararetli tebriklerimi ve gerek şahsi saadetleri, gerek asil ve dost Yunan milletinin refahı hususundaki samimi dileklerimi arz etmekle bilhassa bahtiyarım.” (K. Atatürk) Bu ucuz retorik sağlıklı oldu mu hiç? Birbirinden kopuk iki olayı, üstelik bağlam dışı bir şekilde birbiriyle ilişkilendirerek Atatürk'ü şeytanlaştırmaya çalışmak; en ufak tabirle alıklık.. Ne Yunan kötüdür Ne de Türk. Hem topyekun hüküm vermek hamakat alameti addedilir. Her şeyden önce, her milletin tarihinde utanç yahut övünç kaynağı olaylar vardır. Sanki ''Yunan'' bayağı, pejoratif bir şeymiş gibi tavır takınıp lehine yahut aleyhine bir sözde fıttırmak da bir kere aklî ve insanî değildir. Kadir Mısıroğlu'nu müverrih kabul etmeyen, daha çok indî ve hissî konuştuğu kanaatinde biri olarak hakkaniyeti iltizam ederim. Ölen ölmüştür; av avlanmış tav tavlanmıştır. Birilerini nefret nesnesi yapmayalım artık. K. Atatürk vizyon, revizyon, inovasyon, revolüsyon reform ve rönesans adamı olarak tarihimize geçmiş ve köklü, esaslı değişimler yapmıştır. K. Mısıroğlu ise islami, muhafazakar, mazi-perver, osmanlı-muhibbi, gelenek, görenek, anane ve teamül adamı olarak tarihimize geçmiş ve farklı perspektiften kitleleri etkilemiştir, sol cenahın çeşitli kült ve tabularını yıkmıştır. Zıtlar güzeldir, Hem şair Namık Kemal kendi veciz ifadesiyle "Barika-i hakikat müsademe-i efkardan doğar" demiş, isabet etmiş. Selam ve selamet ile..
✮✩Sirius✮✩

✮✩Sirius✮✩

@siriusyen
·
31 Ağustos 2023 22:48
Sağda Türk kızı Hayriye. Yaş 13. Baba adı Mehmet. Çanakkale Bayramiç'te Yunan askerleri tarafından tecavüz edildikten sonra el bombasıyla çenesi parçalandı. Solda ise "Keşke Yunan kazansaydı" diyen Kadir Mısıroğlu. Keşke Yunan galip gelseydi diyerek Türk Milletine ihanet ettiler ,Türk Milletinin Kurtuluş Savaşını küçümsediler. Yunan mezalimini yaşayanlar ve yakınlarından o günleri dinleyiniz... İyi ki varsın büyük Atatürk.
·
758 görüntüleme
SİYASET VE KİYASET okurunun profil resmi
Merhum kişinin kendisi birilerini nefret nesnesi yapıyordu demeyin. Her Davanın dava adamı öyledir. Fikirleri hisleri ile raksederek beyana geldiğinden muhif ve menfur sözler çıkması çokça vakidir. Türklükte müfrit olanın; gök tanrının gök uçmağına varasın, tinin erinç ve sevinç içinde ola kabilinden toplumca tuhaf algılanacak sözleri diline pelesenk etmesi gibi.. Sözlerine kendisi dahi inanmaz ama davası icabı icra eder. Biz mutedil olalım, hissemizi heybemize koyup itidal ile vasat olanı iltizam ve intihap edelim.
Yorum yapabilmeniz için giriş yapmanız gerekmektedir.