2023 21. kitabı
Postmodernizmin öncülerinden Fransız feylesof ve kuramcı Jean-François Lyotard'ın epistemoloji, dil felsefesi, mantık ve ilişkili konuları işlediği; felsefi düşüncesinin dönüm noktası olan başyapıtı Ayrışma (Le Différend), muhtesem bir eser. Bilimsel bilginin nasıl kapitalist bir görünüm kazandığını Jean-François Lyotard açıkça şu şekilde ifade ediyor: ‘‘Bilginler, teknisyenler, aygıt ve aparatlar hakikati öğrenmek için değil, gücü artırmak için satın alınıyor.’’ Günümüze geldiğimizde, bilginin kimdeyse gücün onda oldugunu alenen görüyor ve yasiyoruz. Birileri sosyal Medyada vaktini çürütürken birileride öğrendiği bilgilerle dunyayi değiştirme pesinde.. Ayrışma'nın girişinden: "Tek şüphe götürmez olan, cümle; çünkü cümle derhal ve aracısız varsayılır (cümle kurulduğundan şüphe etmek de cümle kurmaktır, susmak cümledir).. Demek önümüzdeki yüzyılda artık kitaplar olmayacak. (..) Adına kitap denen nesne medyanın, bir filmin, gazete söyleşisinin, televizyon programının, bir kasetin öncelikle adı ve başlığıyla 'mesajını' (enformasyon olarak ederini) ilettiği basılı bir nesne olacaktır..
Felsefe-Düşünce
AyrışmaJean François Lyotard · İnka · 20218 okunma