2023 25. kitabı
Okunma: 06 Eylül 2023 13:28
"Bu aslında tarifsiz hal,dört ay sürdü.Yani dört ay,çok kolay yazılabilir,sadece birkaç harf!Çok kolay dile getiriliyor:Dört ay,iki hece!Saniyenin dörtte birinde dudaklardan hemen böyle ses çıkar.Amma hiç kimse ne başkasına ne kendine,mekansızlıkta ,zamansızlıkta zamanın ne kadar sürdüğünü tanımlayamaz,ölçemez".Çox qısa bir əsər olsa belə mənim çox maraqla oxuduğum Stefan Zweig əsəri oldu.Əsər New Yorkdan yola çıxan gəmidə baş verir.Gəmidə məşhur şahmat çempionu olan Mirko Czentovicdə var.Həmin bu şəxs atasını 12 yaşında itirdikdən sonra onu bir kahin övladlığa götürmüşdür.Czentovicdə heç bir maraq dairəsi olmadığı halda şahmatda çox bacarıqlı olur.Daha sonra bu gəmidə səhayət edən Mc Connorda dostunun təklifi ilə Czentoviclə şahmat oynamağa qərar verir.Əlbəttə,uğursuz cəhdlər olur.Bu zaman ortaya sirli qəhrəman Dr.B çıxır.Əslində mənim üçün kitabın ən mənalı hissələri Dr.B-ın Hitler Almaniyası dövründə yaşadıqlarıdır.Bu hissələr çox təsir edici idi.Bir insana ediləcək əsas təsirlərdən biri psixoloji təsirdir.Kitabın bu hissələri məni öz içinə çəkdi.Oxumağa dəyər bir kitab daha.
SatrançStefan Zweig · Venedik Yayınları · 2019279,1bin okunma
1 +1'leme