İki Davanın Anatomisi
2023 22. kitabı
Okunma: 04 Eylül 2023 23:22
Mahsur Kadın, her ne kadar tür olarak öykü kategorisinde gösterilmiş olsa da bana göre edebî bir metin değil. Daha çok tarihî bir belge diyebiliriz. Yazarlığıyla bildiğimiz Andre Gide, aynı zamanda ceza mahkemelerinde jüri üyeliği yapıyor. Jüriliği sırasında tanık olduğu 2 davayı da bu eserinde konu edinmiş. 2 davadan birincisi Mahsur Kadın Davası olarak adlandırabileceğimiz, bir kadının 25 yıl boyunca annesi ve abisi tarafından bir odaya kapatılarak ona âdeta mahkûm hayatı yaşatılmasını konu alan davadır. İkincisi ise Redureau Vakası olarak adlandırılan davadır. Burada söz konusu suçlu, on beş yaşındaki Marcel Redureau, çalıştığın çiftliğin sahibi başta olmak üzere toplamda 7 kişi canice katleder. Bu kitapta söz konusu davaların suçluları ve kurbanları üzerine detaylı incelemeleri Gide vasıtasıyla okuyoruz. Gide, genel olarak olayları üçüncü bir göz olarak bizlere aktarandır. Kitapta gazete yazıları, davalarda görev alanların raporları, tanıkların ifadeleri gibi detaylar aktarılıyor. Kitabın bazı bölümleri soru-cevap şeklinde ilerliyor. Yine ilk dava ile ilgili bazı görseller, dönemin gazetelerinde çıkan haberler paylaşılmış. Başta da dediğim gibi bu kitap bir öyküden ziyade tarihî bir belge, yaşanmış olayların raporu niteliğinde. Olaylar bize bağlamından koparılarak yeni bir kurgu içinde sunulmuyor. İlk davada gerçek isimler yerine kullanılan farklı isimler var ancak ikinci davada isimlere de dokunulmamış. İlk davada odak noktası daha çok kurban iken ikinci davada suçludur. Mahkemenin özellikle suçluların psikolojisi üzerinde durması önemlidir. Davaların detayına girerek okuma zevkinizi kaçırmak istemiyorum. Ancak özellikle beni etkileyen kısım, Marcel Redureau’nun bu cinayetleri işlemesinin herhangi bir sebebi olmaması yönünde yapılan detaylı incelemeler oldu. Bir ara yedi kişinin katiline sempati besleyip onu suçsuz çıkaracaklar zannetmedim değil. İki dava neticesinde adaletin tecelli edip etmediğini de okurlara bırakmak istiyorum. 1900’lü yılların başında Fransa’da gerçekleşen bu iki tüyler ürpertici olayın neticesinde dönemin adalet ve hukuk anlayışı hakkında biraz da olsa fikir sahibi olabiliyorsunuz. Timaş Yayınları’na da olumsuz bir eleştirim var. Kitapta ciddi sayıda dizgi hatası mevcut. Baskıyı gözden geçirerek bu hataları gidermeliler. Onun haricinde ben bu kitabı merakla ve hayretle okudum. Bu tarz konulara ilgisi olanlara da tavsiye ederim.
Mahsur KadınAndré Gide · Timaş Yayınları · 2023266 okunma