Ruhun sakladığı birçok giz vardır. Ve bunlar gerekmedikçe açılmaz.
2023 28. kitabı
Okunma: 02 Eylül 2023 00:00
Kitap uzun bir yolculuk; mitler, hikayeler, semboller, psikanaliz, kozmogonik çevrim, kollektif bilinçdışı, arkaik kalıntılar; hasılı kelam, kısa bir yorum yapması çok zor kitaplardan biri. İnsanlığın ortak bilincinin izlerini ve bu izlerin anlamlarını arayanlar için harikulade bir eser. Kitabın satır aralarından kültürümüzde bildiğimiz başka kültürlerde de varolan hikayelere bakalım örneğin: Çarmıha gerilen ve sonra dirilen Frigralı Attis, bir bakireden doğan Etiyopyalı Phaethon, balinanın karnındaki Eskimo Kuzgun, Tanrı Vişnu’ya kendini göstermesini isteyen yoga efendisi Arjuna, Cayna dinindeki kurtarıcı Padmanatha (Mehdi) v.s Yazar bu konuda şöyle diyor: “Winkle'ın, Kamerüzzaman'ın ya da İsa'nın yaşayıp yaşamadığına aldırmıyoruz. Bizi ilgilendiren onların öyküleridir: ve bu öyküler değişik ülkelerdeki değişik kahramanlara bağlı olarak dünya üzerinde öyle dağılmıştır ki, evrensel temanın o ya da bu yerel taşıyıcısının tarihsel, yaşayan insan olup olmadığı ancak ikincil bir şeydir. Bu tarihsel öğede ısrar etmek karışıklığa yol açacaktır; açık iletinin anlaşılmasını güçleştirecektir o kadar. Ortaya çıkan imgelere (ya da öykülere) halkın sıradan üyeleri gereksiz bir ciddiyetle bakabilir, olduğundan daha yüce bir anlam yükleyebilir diyor yazar, bildiğimiz bağnazlık. Sonrası malum; muktedir olan grup diğerini yer. Burada sembol, imge, inanç tamamen bir iktidar olma, güce ulaşma aracıdır. Oysa "Hiçbir yaratık," diye yazar Ananda Coomaraswamy, "varolmayı bırakmadan daha yüksek bir doğa elde edemez." Anlama çabasına, öze ulaşma uğraşına girmektense benim hikayem doğru onun hikayesi yanlış çatışması tüm bu simgeler evreninin dışında sırandan insanın kutuplaşmasına neden oluyor. Günün sonunda yazarın dediği gibi işlevini yitirmiş inanç sistemleri propaganda ve kendi askerlerini yaratma araçları olarak politik grupların amaçlarıyla kaynaşıyor. Oysa hayat, insanın kendini keşfetme sürecinde yaşanan bir yolculuktur. Bu yolculukta; “Bazıları sonsuza dek büyülenmiş kalır (en azından bize böyle söylenir), fakat başkaları kurtulmaya yazgılıdır. Duraksayanların hepsi kaybolmaz. Ruhun sakladığı birçok giz vardır. Ve bunlar gerekmedikçe açılmaz. Kitabın özeti niteliğinde son bölümü Epilog: Mit ve Toplum okunabilir.
Edebiyat-Düşünce
Kahramanın Sonsuz YolculuğuJoseph Campbell · Kabalcı Yayınları · 20131,177 okunma