2023 4. kitabı
Algernon'un cansız bedenini, bilim insanlarının onu koyduğu labirentten alıp arka bahçedeki mezara gömdü Charlie. Charlie, düşük bir IQ ile doğup annesinden, kardeşinden hiç şefkat görmeden büyümüştür. Bir şekilde yolu bilim insanı Dr. Strauss ile kesişir ve Strauss ve ekibi için Charlie mükemmel bir denektir. Fare Algernon'da denenen ve başarılı sonuçlanan deney Charlie üzerinde denenir ve eskiden dalga geçilen, küçümsenen Charlie artık çok zekidir ve eskiden onu seven insanların bile kıskançlık dolu davranışlarına tanık olur. Charlie adeta bir kobaya dönüştürülür ve bilim insanları onun bir birey olduğunu unutur hale gelir. İnsanlığın faydası için yapılan deney en temel insanî değeri unutturur : birey olmak. Aslında her şeyden değerlisi de budur. Bizi biz yapan ne zekamız, ne bildiğimiz diller ne de okuduğumuz okullar... Biz var olduğumuz yaşadığımız müddetçe hep kıymetliyiz. Yetersiz özelliklerimizle de bireyiz, yetersiz bir uzvumuzla da bireyiz, yetersiz imkanlarımızla da. Sevmek ve sevilmek için insan olmamız yeterli. Olumlu hiçbir özelliğimiz olmayabilir ama bu bizim sevilmeye değer olmadığımızı göstermez. Hepimiz doğuştan şefkat ve sevgiyi hak ederiz, tıpkı tüm bunlardan yoksun kalmış Charlie gibi. Charlie'den öğreneceğimiz çok şey var. "... Ama ben zekanın tek başına hiçbir anlam taşımadığını öğrendim. Burada sizin üniversitenizde zeka, eğitim ve bilgi büyük idoller haline gelmiş. Ama şimdi biliyorum ki hepinizin atladığı bir şey var : Sevgi ve şefkat eli değmeyen zeka ve eğitim beş para etmez. "
Algernon'a ÇiçeklerDaniel Keyes · Koridor Yayıncılık · 202536,5bin okunma