Muhtemelen herkesten en az 1 kez duymuşsunuzdur “Uyku düzenim diye bir şey yok.” Ya şurada bozulur ya burada ama insanlar mutlaka yaşar bu süreci.
Ben de bu sorunun köküne inmek için bu kitabı okudum ve çokça öğrendim.
İşte öğrendiklerim:
- Hemen uyku ilaçlarına ve antidepresanlara koşmak çözüm değil. Önce sorunları kağıda yazın ve çözümler üretin. Önce kendi yapabileceklerinize odaklanın. Ayrıca unutmayın ki bu bir anda çözülecek bir şey de değil. Sabırla denemek gerekiyor. Bunlara rağmen kronik uyku problemi devam ediyorsa doktora gidin.
- Her şeyden önce GERÇEKTEN UYKUNUZU DÜZELTMEK İSTEDİĞİNİZE KARAR VERİN VE İNANIN.
- Her gün aynı saatte kalkmak ve aynı saatte yatmak önemlidir.
- Eğer çok geç yatıyorsanız bunu kitaptaki formüle göre giderek azaltarak öne çekebilirsiniz. Önemli olansa kaçta yatarsanız yatın sabah aynı saatte kalkmaktır.
- Uyku için en uygun saat: 23.00 ile güneş doğduğu zamana kadar olan süre. Öğleden sonra 14-15 arası uyumak da önerilir.
- Yatmadan 2-3 saat önce yemek ve kalorili içecek tüketmeyin. Duş alın ya da ellerinizi ve ayaklarınızı yere basın. Ellerinizi duvara dayayarak topraklanma sağlayın.
- Az uyumak çok uyumaktan iyidir. Tabii tutup 1-2 saat uyumaktan bahsetmiyorum. 4-8 saat arasında uyumak daha iyidir. Yeterince uyumamak kişiyi sinirli yapar. Çok uyumak da hantal ve tembel yapar.
- Uykunuzun gelmesi için doğal şeyler yiyin. Yoğurt yiyin, ayran için, papatya çayı için.
- Uyku bir tedavi sürecidir.. Biz uyuruz ama bazı organlar uyumaz ve sürekli çalışır. Eğer kaliteli uyumazsak tedaviler yarım kalır ve ertesi günü çok sıkıntılı geçiririz.
- Derin uyku zaman dilimine NREM denir. REM ise uykuda rüya görülen zaman dilimidir. Bu aşamada uyandırılan kişiler gün içinde yorgun ve asabi olur.
- Sağlıklı yaşamanın 3 altın kuralı: DÜZENLİ BESLENME, DÜZENLİ EGZERSİZ, DÜZENLİ UYKUDUR.
- Kaliteli yaşam= FİZİKSEL + RUHSAL SAĞLIKLI OLMAK
- Gün içinde enerji düşüklüğü yaşayabiliriz. Bu durumları engellemek için C vitamini zengin meyveler tüketmeli ve su tüketimini arttırmalıyız. Kalorisi yüksek ve hazmı zor yemeklerden kaçınmalıyız.
- Yatak odası sadece yatmak için kullanılmalı. Kitap okuyacaksanız bunu başka odada okuyun ve uykunuz gelince yatağa girin.
- Uyumadan önce deodorant, parfüm ve kremler uykuyu etkiler. Burun o kokuyu almaya devam eder uyku sırasında. Haliyle bu da uyku kalitesini düşürür. O yüzden ne siz sürün ne de odanızdaki biri sürsün.
- Kitap okurken uykunuz mu geliyor? Çünkü kafamıza böyle kodlanmış. Uyumadan önce kitap okusun da uykusu gelsin deniyor. Çocukken sürekli sallanarak uyutulduysanız yolculuklarda da hep uykunuz gelir araba-gemi titreşimleri yüzünden :) Uykudan hemen önce kitap okumayı bırakın. Kitap okumanın görevi sizin uykunuzu getirmek değil. Bu kısım cidden bakış açımı çok değiştirdi. O yüzden artık uyandığımda kitap okuyorum, geceleri değil.
- Uyku, doğal bir tedavidir. Haliyle stresli olduğumuz zamanlar uykumuzun gelmesi normaldir. Uyku merkezinin görevlerinden biri de psikolojik sorunları tedavi etmektir.
- Çok uykunuz gelirse kendinizi zorlamayın ve bulunduğunuz yerde 15-20 dakikalık uyku uyuyun.
- Su, yeşil çay, c vitaminli meyveler, yeşil yapraklı sebzeler tüketebilirsiniz.
- Uykunuzu açmak için arada bir ayağa kalkarak biraz dolaşın ve kan dolaşımınızı hızlandırın.
- Uyku pozisyonları da çok önemlidir. Sağa yatmak problem oluşturmaz ama sola yatmak kalp için sağlıklı değil. Yüzüstü yatış önerilmez.
- En doğru yatış SIRTÜSTÜ olandır.
- Yatak odanızın duvar rengi de çok önemlidir. En doğru renkler: Gülkurusu, lila, yeşil ve parlement mavisi.
- Çok sıcak ya da çok soğuk odada yatmayın.
- Çok dar kıyafetler giymeyin. Pamuklu ve sizi sıkmayacak rahat kıyafetler giyin.
- Floresan yerine gün ışığı ampulü tercih edin.
- Odanızda uyurken odanızın karanlık olduğundan emin olun. Mesleğiniz gereği gündüz uyuyan biriyseniz kalın perdeleri güzelce kapatın.
- Saat 16 civarı yediğiniz ara öğünde 3 tam ceviz + 5 badem tüketin.
- Akşam yemeği hayvansal gıda çok yenmemeli ve yemekten sonra tatlı çok tüketmemeli.
- Akşam yemeğinde yeşil yapraklı sebze ve salata + yoğurt tercih etmek gece rahat uyumamızı sağlar.
- Son öğün olarak yoğurt içine 10+15 siyah çekirdekli kuru üzüm atılabilir. Bu, beynin ihtiyaç duyduğu glikozu karşılamaya yardım eder.
- Yatmadan önce kafein, sigara, alkol, yeşil çay, bazı bitki çayları ve c vitamini yüksek meyveler yenmemeli. Bunlar dolaşımı arttırır ve uyku kaçırır.
- Önerilen çaylar: Melisa, papatya, ada çayı.
- Güneşin batmasına 2 saat kala ve güneş battıktan sonraki 2 saatlik dönemde uyumak çok tehlikelidir. Bu saatler arasında az miktarda uyku bile şuur kaybı, unutkanlık, baş ağrıları, günleri şaşırma ve konsantrasyon kayıplarına sebep olur.