Yaren

@dy_y
2023 19. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2023 23:08
"Keskin bir karamsarlığın can sıkıcı bir şey olduğu doğrudur. Lakin kışkırtıcı bir iyimserlik de her zaman keyifli olmaz." (sayfa 10) --- Mutsuz Olmak; mutluluğun ulaşılmaya çalışılan kutsal bir hedef olarak yansıtıldığı çağımızda, mutsuz olmanın da bir seçenek olduğunu ve neden zaman zaman mutsuz olmaya fırsat vermemiz gerektiğini bizlere hatırlatan bir kitap. Kitaptaki her bölümün temel olarak üzerinde durduğu konuları kısaca özetleyeceğim. Birinci bölüm: Talih Beni Bulduğunda İyi tesadüfler, kötü tesadüfler... İkisi üzerinde de kontrol sahibi değiliz. Mutlu tesadüfler sonsuza kadar sürmez, talihsiz tesadüflerden de yeni bakış açıları edinilebilir. İkinci bölüm: Mutluluk Her Zaman Mutlu Eder Mi? --- "Mutluluğun trajedisi, modern mutluluk kavramının insanları sistematik olarak mutsuzluğa sürüklemesindedir." (sayfa 29) --- Her kavram zıttıyla var olur. Gençlik yaşlılıkla, eğlence sıkıntıyla, mutluluk mutsuzlukla anlam bulur. İnatla sadece mutluluğa sahip olmaya çalışmak boşa bir çaba gibi gözüküyor. Çünkü hiçbir duygu sonsuza kadar sürmez, mutluluk da dahil. Üçüncü bölüm: Ebedi Hoşnutluğa Veda --- "Gezegenin dört bir yanında bütün insanların aynı anlamı atfedeceği bir mutluluk kavramı yoktur." (sayfa 34) --- "İnsanlığın tarihinde meydana getirilmiş olan, hayranlık uyandırıcı ne varsa, bunların ancak küçük bir kısmı hoşnutluk eseridir." (sayfa 36) --- Sürekli hoşnutluk bir tür atalet halidir. Halinden memnun olan kişi bir şeyleri değiştirmek için harekete geçme isteğinden yoksun olacaktır. İnsanlık olarak bu kadar ilerleme kaydetmemiz, birilerinin güncel koşullardan daha fazlasına sahip olmak için harekete geçmesi sayesindedir. Dördüncü bölüm: Hayatın Bereketi Sadece Olumlu Şeylerden İbaret Değildir Devamlı pozitif düşünmeye çalışmak gerçeklikten uzaklaşmaya sebep olabilir. Negatif düşünmek, olumsuzlukları görüp kendimizi hazırlamamıza fırsat verir. Sorgulamaya ve değişim için adım atmaya alan açar. Körü körüne iyiye odaklanmak, yaşanabilecek talihsizliklere hazırlanmamıza engel olur. Beşinci bölüm: Depresif Olmak: Melankoli Melankoli, pozitif olanı dengelemek için ihtiyaç duyduğumuz mola olabilir. Altıncı bölüm: Depresyon: Hastalık Melankoli bir ruh hali, depresyon ise işlev bozan bir rahatsızlıktır. Kavramların birbiri yerine kullanımı yanlış etiketlenmelere sebep olabilir. "Tükenmişlik" ise melankoli ile depresyon arasında yer alır. Bu üç kavramın ortak yanı anlamdan yoksunluktur. Anlam arayışı, mutsuzluğun varlığıyla var olur. Yedinci bölüm: Uçurumun Kıyısında Yaşamak İntihar, sonradan pişman olunacak bir kararsa geri dönüşü olmayacaktır. Sekizinci bölüm: Mutsuzlukla Beraber Yaşamak İçin Rehber Mutsuzluğa en iyi gelen şey anlam yaratmaktır. Müzikle ilgilenmek, hareket etmek, çalışmak ve sosyalleşmek de melankoliye iyi gelir. Dokuzuncu ve Onuncu bölüm: Aşkınlık Yeteneği Olarak Melankoli ve Melankolinin Gelmekte Olan Çağı Yazarın uzmanlık alanı olan felsefe ağırlıklı iki bölüm. --- "Sorunlar apaçıktır fakat birey kendi etkinliğinin fazla bir şey değiştireceğine inanmaz, kendinden başlamayı pek istemez, bunun yerine sorumluluğu başkalarına yıkmayı tercih eder." (sayfa 90) --- "Mutsuzlar, bir tehlikeyi, bir yanlışlığı, bir haksızlığı, bir adaletsizliği mutlulardan çok daha çabuk fark ederler." (sayfa 91)
Psikoloji
Mutsuz OlmakWilhelm Schmid · İletişim Yayınları · 20226,3bin okunma