kıskançlık.
2023 25. kitabı
Okunma: 15 Eylül 2023 00:30
Bir kıskançlık duygusu bu kadar güzel anlatılabilir. Kıskançlığın yol açtı sebep ve sonuçlar ve insanın kendi kendine yarattığı hayallerin gerçekleşmesi bir duyguyla bu kadar derinlemesine ve etkileyici anlatılır ancak. Zehra Şevket beyin kızıdır ve hastalık derecesinde kıskançlık duygusuna sahiptir. Babası da bunun farkındadır. Bunun düzelebileceği umudu ile yanında çalışan Suphi ile evlenmesini ister ve Suphi zaten Zehra'yı beğenmiş derin duygular hissetmektedir. Bunu fark eden Şevket Bey fırsatı değerlendirerek evlenmelerini ister ve evlenirler. Başlarda evlilikleri çok iyi gitse de sonraları Zehra'nın hastalığı tekrardan nükseder ve kuruntularla kendi kendini yemeye başlar. Ve buna sebep ise Suphi'nin annesi Münire hanım olacaktır. Eve hizmetçi bir cariye alır. Güzeller güzeli Sırrıcemal'dir bu. Kuruntular gitgide artmaya başlar. Bu durum Suphi'nin gittikçe canını sıkmaya ve evliliklerine zarar vermeye başlamıştır. Suphi Zehra'nın hayal ettiği kuruntuları tek tek gerçekleştirmeye başlar ve Zehra evliliğinden olur. Artık Suphi Sırrıcemalle birlikte Zehra ise Münire hanımla ayrı bir yerde yaşamaktadır. Zehra bunun intikamını çok şiddetli alacaktır. Ürani adında bir fahiseyi Suphi ile birlikte olması için onu ikna eder ve Sırrıcemal buna dayanamaz, hamile olmasına rağmen intihar eder. Ürani Suphi'nin tüm parasını yedikten sonra onu kovar ve Suphi tam bir çulsuzdur artık. Bu arada Suphi'nin tekrar dikkatini çekmeye çalışan Zehra Suphi'nin çalışanı Muhsin ile evlenir ama Suphi oralı bile olmaz. Suphi bu yaşananlardan sonra Üraniyi öldürür ama delil olmadığı için hapse atılmaz ve Trablusgarp'a sürülür. Zehra ne kadar yanlış bir yol denediğini fark eder. Ve vicdanı sızlamaya başlar. Bunun üzerine Münire hanımın da cansız bedenini sokak ortasında görünce Zehra artık vicdan azabından yataklara düşer ve bir müddet sonra hayata gözlerini yumar. İşte türlü entrikalar çevirmesine rağmen Zehra'nın romanın sonunda bir kıskançlık duygusunun nelere yol açtığını ve kendinde nasıl bir hasar oluştuğunu görmüş oluyoruz.
ZehraNabizade Nazım · İthaki Yayınları · 202115,3bin okunma