Edebi yönden bir inceleme yok. Spoiler var ona göre okuyun.
2023 29. kitabı
Okunma: 21 Eylül 2023 01:45
Öncelikle kitap elimde uzun bir süredir olmasına rağmen 250. Sayfadan taa ki son sayfasına kadar yaklaşık 10 günde bitirdim. Kitabı okuyacak olan veya okumuş arkadaşlara maddeler halinde kitapla ilgili düşüncelerimi sıralayacağım. 1- 687 sayfa (iş bankası yayınları) olması sebebiyle konu gerçekten çok uzun bir şekilde anlatılıyor. Ama zaten Suç ve Ceza'yı bu kadar önemli bir eser yapmasının sebebi de bu detaylı ve diyalogları bol bir anlatım olması. Eğer kitap okuma konusunda "abi kitabın bana bir yararı olsun, kişisel gelişim gibi olsun" gibi bir yaklaşım içerisinde ve roman okumaya alışık biri değilseniz doğrusu sizi sıkar. Onun dışında bir suçlunun profilini, yaşayabileceği psikolojik durumları az çok görmek ve bu konularda da ilgisi olan biriyseniz kitap sizi sarar. Spoiler 2- Kitabımızın ana karakteri Raskolnikov üzerinden yürümek istiyorum. Bir kere bana o kadar zıt bir karakter ki, her şeyi umursamayan ve ne olursa olsun modunda takılıp bir o kadar da rahat takılması beni biraz sıktı doğrusu. Kardeş 2 kişiyi baltayla öldürmüş ve hala kendince haklı olduğu olguları savunuyorsun. Tabiki de burada dostoyevski bize aslında suçlu bir insanın kendisinin belirli bir sebepleri olduğunu göstermeye çalıştığını anlatıyor. Aslında güzel bir yaklaşım fakat benim ahlakıma ters :) 3- kitapta çok yoğun bir diyalog var. Özellikle Raskolnikov'un olmadığı yerlerde geçen diyaloglar beni baydı. Annesi ve kız kardeşi Dunya arasında geçen diyaloglar ve söylemesem olmaz Sonya ve annesinin o saçma özellikle annesinin diyorum sıkıcı diyaloglsrı vs.. beni benden alıyordu, sıkıyordu doğrusu. Ama Raskolnikovun olduğu kısımlar gerçekten sarıyor. Özellikle onun etrafı süzücü konuşması ve kuşkucu tavrı hoş bir anlatım sunuyor. 4- Kitapta en çok hoşuma gitmeyen nokta çoğu karakterin 2. Bir isminin olması. Örneğin kitabın bazı yerlerinde Raskolnikov'un ikinci ismi olan Rodion romanoviç gibi neredeyse bütün karakterlerin ikinci ismi olması anlatımı zorlaştırıyor doğrusu. Tabi burada eserin rus edebiyatı eseri olduğunu hatırlayıp bunun normal olduğunu düşünsem de romanın ortasında yeni gelmiş bir karakterin 2 isminin aynı sayfada kullanılmış olduğunu görmek insanın kafasını karıştırıyor. Özetle: Genel olarak kitabı beğendim. Özellikle her hukuk öğrencisi ve hukukla ilgili meslek grubunda olan herkesin okumasını kesinlikle tavsiye ettiğim bir kitap. Bir suçlunun kendi dünyasındaki suça yaklaşımını, çevresinin onun suç işlediğini bilmesine rağmen ona yaklaşımını göstermesi açısından güzel bir eser. Fakat tekrar diyorum 687 sayfa bayağı vakit alıyor ve diyaloglar bazen yorabiliyor. Buna göre okumak lazım. Okunur :)
Suç ve CezaFyodor Dostoyevski · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2025194bin okunma