Casonova - stendhal - tolstoy
2023 19. kitabı
Okunma: 25 Eylül 2023 14:40
Stefan Zweig Çok etkileyici bir kitaptı… Sade bir dil ve ayrıntılı anlatımıyla yazarların hayatı ile ilgili gereken bilgileri vermiştir. CASANOVA, yaşam sanatının gerçek temeli cesarettir der. Kimi insanlara göre cesurca bir hayat yaşamıştır. Hayatı hakkında her şeyi sansürsüz bir şekilde tüm gerçekliğiyle anlatıyor. “yaşadıklarımı anımsayarak duyduğum zevki yeniliyorum. Ve geçmişte duyduğum çaresizliklerle alay ediyorum, çünkü artık onları hissetmiyorum” diyen Casanova, hayatı için düşüncelerinde yer alan fikirleriyle yaşamını sürdürmüştür. STENDHAL, gerçeği öğrenebilmek uğruna aldatmacanın ustalığına, yalan tekniğine ihtiyaç duymuştur. Ne hissediyorsa onu açık açık ve pervasızca söyler. En çokta gizli duyguları araştırmaktan hoşlanan yazar konun derinliklerine kadar inmekle kalmamış, kitapta da yazdığı gibi; hakikate büyük değer biçmiş ve gerçeğin ne kadar kısa ömürlü olduğunu, ona ne kadar ender rastlandığını bilen biri olarak gerçeğin bir hayvan gibi ahıra, kümese kapatılmayacağını, satın alınamayacağını, eskimeyeceğini ve kendini, sadece onu görmeyi bilen kişilere göstereceğini biliyordu. Kitaptaki bu anlatımlarıyla da okuyucuya kendiyle alakalı gerekli detayları da en incesine kadar sunulmuştur. Her konuda gerçeği derinliğine kadar anlatmıştır. Yalancılığı konuşulduğu kadar gerçekler hakkındaki fikirleri de konuşulmaktadır. TOLSTOY, küçük yaşta bazı kavramlarla erken tanıştığı için hayatı boyunca kendini sorgulayarak bir yaşam sürüyor. Hayatı boyunca ölümden korkuyor. Kitapta en çok ilgimi çeken Tolstoy oldu diyebilirim. Verilen her bilgi daha da merak uyandırdı bende. Okumaktan sıkılmadığım bir kitap oldu. Mutlaka herkesin okuması gereken bir eser.
Modern Klasikler Dizisi
Kendi Hayatının Şiirini YazanlarStefan Zweig · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20231,460 okunma