Kitaba dair söylemek istediğim o kadar çok şey var ki, nasıl söylebilirim ya da cümlelerimi nasıl toparlayabilirim bilmiyorum. En başından başlamak istiyorum:
Bir kaç ay önce Twitter da, bir tweetin altındaki yorumlarda Turan Ekinci’nin yorumunu görmüştüm. Ardından üç adet kitabı olduğunu öğrendim ve hem günümüz, sesi duyulmamış yazarlarında kitaplarını okumak hem de onlara destek olsun diye üç kitabını da kendisinden bizzat almıştım. Aylardır daha yeni okuma fırsatım oldu. Diğer iki kitabından birisi şiir, diğeri özlü sözlerden oluşuyor kendisinin. Açıkçası bir önceki özlü sözler kitabını okuduğumda “Satılmaması ya da duyulmaması çok normal” diye düşünmüştüm.
Tüm samimiyetimle söylüyorum ki, bu kitaptan da bir gram bile beklentim yoktu.
Şaşırdım.
Turan Ekinci naçizane fikrimce, şiirlerin ya da özlü sözlerin şairi değil; kurguyu enfes bir tadla okuyucuya aktarabilen romanların yazarı kesinlikle.
Anlatımını fazlasıyla Sabahattin Ali ‘ye benzettim. Cümlelerin kullanış tarzları, duyguların soru işaretleri ile okuyucuya aktarılması, kurgunun yazılış sitili ve ana karakterin iç dünyasının betimlemeleri ve daha bir çok her şeyi Sabahattin Ali tadı verdi.
Konusu beni zaten birebir kendisine bağladı. Doğduğu andan itibaren ailesindeki tek bir erkekten (babası, dedesi, ağabeyleri vs.) sevgi görmeyi bir kenara geçtim, fiziksel ve psikolojik şiddet görerek büyüyen Nehir’in, kendisine ilk sevgi sözcüğü belirten bir adama inanmasını ve hayatını kendi seçimleriyle ne kadar düzeltebilecek sorusunu konu alıyor kitap.
Turan Ekinci kurguyu sıkmadan, bizleri boğmadan çok güzel işlemiş.
Okurken şunu öğreniyorsunuz:
Eğer kızınızı sevmezseniz, başkaları tarafından kaldırılmalarına çok müsait bir ortam hazırlarsınız.
Eğer oğlunuzu sevmezseniz, sevgisizlik hırçınlığını atmak için nasıl farkında olmadan suçların içine çekildiğini göreceksiniz.
Eşinizi sevmezseniz, temeli bozuk bir aile yapısı yarattığınızı ve psikolojisi bozulmuş çocukların toplumda nasıl yer edinemediklerini göreceksiniz.
Ben kitabı çok beğendim. Beklentimin kat be kat üstünde bir konu ve işleyişti.
Özellikle baba ya da baba adaylarının, ardından erkeklerin mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum. Çünkü kitap kadınların çektiklerinden çok, erkeklerin yaptıkları tercihler ile kendi hayatlarıyla beraber ailelerinin de hayatını nasıl parçalayacağını anlatıyor bence.
Lütfen okuyun ve okutun.
Herkese bol okumalı günler ve bugünün mübarekliği adına hayırlı kandiller dilerim.
Kızımın NefesiTuran Ekinci · Kitap Müptelası Yayınları · 202313 okunma