2023 227. kitabı
Ömrüm / Ceyhun İrgil Naci Dinçer Cem Karaca’ya dair muazzam bir anı kitabı #ömrüm. 80 askeri darbesi ardından vatandaşlıktan çıkartılan Cem Karaca’nın Almanya’da geçen koca sekiz sürgün yılının belge ve fotoğraflar eşliğinde anlatıldığı bir eser. Cem Karaca’nın çocukluğu, ailesi -en çok da annesi Toto Karaca ile olan ilişkisi-aşkları, evlilikleri, biricik oğlu, arkadaşları ve sürgündeki can simidi, “ömrüm” olarak hitap ettiği Meral Hanım’la ilgili pek çok gerçek bu kitapta. Özal iktidarıyla yumuşayan siyasi atmosferle birlikte memleket özlemi sona erer, yurda döner; ama bu sefer de yakın çevresi tarafından “döneklik”ile suçlanır. Bu dönemde de en az gurbetteki kadar acı çeker, kendini anlatmaya çalışır; ama çevresini ve sevenlerini pek de ikna edemez. Hayatına pek çok aşk sığdırmış Cem Karaca; ama Meral Hanım gibi candan seven, fedakar ve onu kendinden çok düşünen birinin kıymetini bilebilmiş mi? Cem Karaca pek çok kez haksızlığa uğrarken acaba o en büyük haksızlığı Meral Hanım’a neden yapmış? Ülkeye döndükten sonra bambaşka bir ilişkileri olabilecekken Meral Hanım neden tüm kapıları kapatmış? Bütün bu sorularla birlikte darbeler, siyasi atmosfer ve aydınların bitmeyen çilesi Cem Karaca’nın hiç bilinmeyen yönlerinin anlatıldığı #ömrüm ‘de. Biyografi& anı kitapları okumayı zaten çok severim ama Ömrüm’de de bir başka şölen yaşadım. Israrlı bir tavsiye olarak kabul edin lütfen, hem okuyun hem okuyun🩵 #alıntılarım “Uzun lafın kısası Cem, Meral’i sevmişti, hem de hiç kimseyi sevmediğim kadar.” “Ben bir sanatçıyım, apoletli bir subayın karşısında sanatımdan dolayı esas duruşta durmam!” “ Ömrüm, İstanbul’un denizi, sokaklarının kokusu, Anadolum, türkülerimiz, ezgilerimiz, insanlarımız, Ankara’sı, Diyarbakır’ı, Karadeniz, ovası, yaylası… Memleket bir başka bir aşkım!”derdi. Sia Kitap bibliyofil okuur #ömrüm #siakitap #anı #cemkaraca #birdahaoku @birdahaoku
ÖmrümCeyhun İrgil · Sia Kitap · 202326 okunma