2023 1. kitabı
Okunma: 29 Eylül 2023 19:07
Herkese merhaba. Kitap aşığı biri olmama rağmen ilk kez böyle bir platforma katıldım. Belki de bu kitabın bana tek katkısı bu oldu açıkçası. Öncelikle kişisel gelişim, psikoloji gibi konularda çok kitap okuyan biri olduğum için bu kitap bana çok yüzeysel ve basit geldi. Ortada bir çaba var saygı duyuyorum ancak sadece bu tarz kitapları bu konuda okumalara yeni başlayanlara öneriyorum. Kitaba gelecek olursak 12 ay için farklı kararlar belirlenmiş ve birkaç hedef başlığı altında açıklamalar yapılmış. Ben bittiği için mutluyum çünkü yazarın alıntı yaptığı birkaç ufak bilgi dışında kitabı beğenemedim ve bana çoğunu bildiğim ve uyguladığım için getirisi olmadı. Yazarın özellikle kendi hayatından verdiği örnekleri kesinlikle çok zayıf buldum. Yazarın kendi deyimiyle 'altın yıldız almak' merakı bana çok uzak bir kavram olduğundan ve yazarın çoğu davranış ve sözlerine katılmadığımdan kitabı beğenemedim. Çoğu kişi artık çağa göre hareket edip kitapları ona göre oluşturuyor haklı olarak fakat özellikle kişinin kendini ihmal etmesinin, kendine göre bir şeyleri bahane ederek paspal, kirli, bakımsız olmasının ya da okurlar kendini daha yakın hissetsinler mantığıyla (sözde zeki, üstün veya kendini önemli hissetme çabasıyla) verilen örnekler (dedikodu yapma, eleştirel olma vb.) çok samimiyetten uzaktı bana göre. Kendine güvenmek demek ben zaten iyiyim diyerek kendine bakmayı bırakmak değildir bence. Aksine her an kendi hayatına daha da odaklanmalı insan hem de her alanda. İçsel olarak gelişim çok önemli ama dış görünüşünde tamamen bırakılması bana saçma geliyor çünkü bunu öncelikle başkası için değil kendi için yapmalı insan, diğer bütün konularda olduğu gibi. Hepimizin kendine göre koşturmacaları var ve her anı tabi ki de yakalamak zor. Fakat sadece bazı kötü alışkanlıklarımızı bırakmak değil, asıl bizi mutluluğa götürecek şey samimi ve iyi niyetli ilişkiler kurmak bence. Ben bunun sadece zorla birilerine kendini sevdirmek veya altın yıldız almak için değil, içinden geldiği gibi ve karşılıksız yapıldığında mutluluk getirdiğini biliyorum. Bu nedenle beni en çok zorlayan kısım samimi olunmaması ve mutluluk için değil de zoraki onay çabası oldu. Bu tarz eserlerde biraz daha bilimsellik ve dürüstlük bekliyorum çünkü. Kısaca diğer kitaplarda gördüğümden farklı hiçbir şey görmedim bu kitapta. Beklentimin çok altındaydı ya da bana basit geldi. Okumak isteyenler ve belirttiğim gibi bu tarz kitapları ilk kez okuyacaklar için tavsiye edebilirim sadece. Bunun dışında size katacağı bir şey yok kitabın. Çok satanlar listesinde olduğu için beklentim yüksekti sanırım. İyi okumalar.
Mutluluk ProjesiGretchen Rubin · April Yayıncılık · 2010176 okunma