2023 31. kitabı
Okunma: 30 Eylül 2023 17:45
Birine çok kitap okuyorum dediğinde ''Bugüne kadar okuyup en çok beğendiğin kitap hangisi? '' diye sorarlar genelde. Benim bu soruya verecek bir yanıtım hiç olmadı. Kitaplığımda yüzlerce kitap olmasına karşın bazen adını hatırlayamadığımdan bazen de birini ötekinden ayırmak istemediğimden cevaplayamam böyle soruları. En fazla karşımdakine sevdiği türü sorup bir iki öneride bulunabilirdim. Ta ki bugüne kadar. Bu kitabı bitirmemle artık benim de bu soruya bir cevabım olacak. Gelelim bu sorunun arkasına yapıştırılan ikinci can alıcı soruya. '' Neden bu kitap? '' Öncelikle Muazzez İlmiye Çığ'ı tanımayanlara kitabı okumadan önce araştırmalarını ve youtube da bulunan yanlış hatırlamıyorsam 8 bölümden oluşan belgeselini izlemelerini öneririm. Neden bu kitap? Her şeyden önce Muazzez İlmiye Çığ bir cumhuriyet kadını. Çok güçlü, bilgili, zeki, hırslı, sayısız tecrübe ve adı gibi ilimle kendini donatmış bir kadın. Bugün bana kendin olmasan kim olmak isterdin diye sorsanız Muazzez İlmiye Çığ olmak isterdim derim. Kitabın ismi gibi Muazzez Hanım yaşadım diye bilmek için bir saniye dahi durmamış. Kayıplar yaşamış, yeri gelmiş ordan oraya savrulmuş, yemek yiyecek parası olmadığı günler olmuş. Ama kendini vatanına hep çok borçlu hissettiği için bunlar onu hiç yıldırmamış. Çünkü o, bu cumhuriyetin ilk okuttuğu kadınlardan. Kendini hep Atatürk'üne, toprağına, kendinden sonraki nesillere nasıl faydalı olabilirim diyerek ayakta tutmuş. Kitap bir söyleşi kitabı. Açıkçası okumaya başlarken bitirdiğimde kendimi bu kadar iyi hissedeceğimi sanmıyordum. Başta da belirttiğim gibi yüzlerce kitabım var. Bu kitaplar kitaplığımda türlerine göre ayrılmış vaziyette. Polisiye, bilim kurgu, edebiyat vs. Diye devam ediyor. Kitabı bitirip kapağını kapattığımda dedimki kişisel gelişim bölümündeki tüm kitapları at Ceylin. Bir bu kalsın. Çünkü bugüne kadar okuduğum tüm kişisel gelişim kitapları bu kitap yanında basit bir kağıt parçasına dönüştü gözümde. Kitaptaki önemli bilgilerin, naif sözlerin, sizi motive eden cümlelerin altını çizmeye kalksanız bütün kitabı çizmeniz gerekir. Kitabın içinde her şey var. Düzgün bir aile hayatının nasıl kurulacağından tutun, kariyer planlamasının nasıl yapılması gerektiğinden, yaşam kalitemizin nasıl yükseleceğinden, yaşama sebebimize kadar her konu özenle aktarılmış Muazzez Hanım tarafından. Hem de öyle boş, gözleme dayalı değil bizzat bugün 109 yaşında olan, yaşayan bir tarih ve kendi tecrübeleri ile bu tecrübelerin sonucunda kendini geliştirmiş bir kadının aktardığı şeyler. Kitapta kendine hayran bırakmayan bir tek cümle dahi yok. Baş ucu kitabı nasıl olmalı deseler böyle olmalı. Güçlü bir kadının kitabı nasıl olmalı deseler böyle olmalı. Çocuğuma kitap okutmak istiyorum nasıl olmalı deseler böyle olmalı. Bir kitap nasıl olmalı, nasıl yazılmalı deseler işte böyle olmalı, böyle yazılmalı. Fikrine, kendine, bilgisine, çalışkanlığına bir kez daha hayran oldum. İyi ki bu topraklar üzerinde doğmuş, iyi ki bizim milletimizden çıkmış biri. Kitabı alıp mutlaka okumanızı isterim. Bakın önermem. İSTERİM. Kitap bir sümer atasözü ile başlıyor. '' Biliyorsun, neden öğretmiyorsun? '' Muazzez Hanım'a bildiği ve öğrettiği her şey adına teşekkür ediyor bundan sonra kitap hediye alacağım herkese bu kitabı alacağımı söyleyerek yorumumu tamamlıyorum. Esen kalın. Muazzez İlmiye Çığ Büşra Sanay
Düşünce
Yaşadım Demek İçin Ne Yapmalı?Muazzez İlmiye Çığ · Tuhaf Yayınları · 20231,870 okunma