·172 syf.·
Kitabı okumaya başladığımda ben ne okuyorum derken buldum kendimi çünkü hayatımda ilk defa bu kadar argo kelimenin kullanıldığını bir kitap okudum ve yazarın dilini ilk başlarda sevmedim hem bu kadar argo kullanıp hem de şiddet içeriklerini gördükçe sevmemem çok normal diye düşünüyorum. Kitabın bazı kısımlarından ne kadar rahatsız olsam da çok etkileyici ve derin anlamları olan bir Distopik eserdi. Kitabın konusuna gelecek olursam Romanın baş karakteri olan 15 yaşındaki Alex, arkadaşlarıyla oluşturduğu bir çetenin lideri ve bu çete her türlü insan dışı duygulara sahip ve toplumsal yaşama uygun davranışlardan uzak bir hayat sürmektedir .Sokaklarda cinayet, gasp, hırsızlık, tecavüz ve her türlü kötülüklerin yaptıkları çetesiyle birliktikte bu yaptıkları iğrençliklere eğlenirler ancak Alex lider olma çabasında olduğu için bu durum diğer arkadaşlarını rahatsız eder ve aralarında anlaşmazlık başlar ve bu anlaşmazlık yaşlı bir kadına şiddet uygulayıp öldürdükten sonra Alex'in arkadaşlarının polis çağırıp tüm suçu Alex'e yükleyip tutuklanması ile son bulur.Alex hapse girer ve iki yıl boyunca hapiste kalır.Hükümet yetkilileri suçluları doğru yola getirebilmeleri için bir yöntem hazırlayacaklarını mahkumlara söylerler Alex bu duruma çok sevinir çünkü hapishanede artık dayanamıyordur. Hükümet hazırladıkları yöntemi Alex'i seçerler Alex de hiç şikayetçi olmaz çünkü özgürlüğüne kavuştuğunu düşünür.Alex'e götürdükleri yerde çok iyi davranırlar Alex bu durumda çok mutlu olur ama Otomatik Portakal olacağından haberi yoktur.Deneyin adı Ludovico'dur. Alex'i salonun ortasındaki bir iskemleye oturtup sımsıkı bağlayıp kendisine aşı yaparlar. Ardından şiddet, zorbalık ve her türlü kötülük üzerine kurulu filmler gösterirler. Amaç: Alex'i topluma zarar vermeyen bireyler yetiştirmektir.Alex iyileşir ardından tahliyesi gelir ve cezaevinden çıkar. Eve gider ama anne ve babası onu istemez bu duruma çok üzülür ve nereye gideceğini bilmez durumda çıkar evden sonra kendini kütüphanede bulur.Orda eskiden çete arkadaşlarıyla birlikte dövdükleri yaşlı öğretmeni görür. Öğretmen de onu görür ve Alex'i öldüresiye döver bunu gören biri polis çağırır. Polisler geldiğinde Alex birde ne görsün gelen polisler eski çetesinde bulunan arkadaşı Aptalof bunun şokunu yaşarken polisler kendisini tenha bir yere götürüp döver ardından onu orda bırakıp giderler. Alex çevreye bakınıp daha önce yağmaladıkları ve karısını tecavüz ederek öldürdüğü yazarın evine yardım dilemeye gider. Yazar kendisini tanımayıp içeri kabul eder. Alex evde bir müddet kaldıktan sonra yazarın arkadaşları çıkar ve menfaatleri için- hükümetin gerçek yüzünü çıkarmak - kendisini yaka paça beraberinde götürüp ayrı bir eve kapatırlar. Alex evde tek başına daha fazla dayanamayıp intihara yeltenir. Ancak Alex ölmez hastaneye kaldırılır ve doktorlar Alex'i iyileştirir. Tekrar Alex eski kötü alışkanlıklarına devam eder ve soonnnnn.
Kitap Tavsiyesi
Otomatik PortakalAnthony Burgess · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 2009113bin okunma
📚👌💯