DİRİLEN MUMYA-SUAT DERVİŞ,205 sayfa
Suat Derviş ilk kez okuduğum bir yazar.Ama onunla ilk tanışmam Osman Balcıgil hocamın hayatını anlattığı muhteşem kitabı İpek Sabahlık ile oldu.Çok zorlu ama yılmayan,hiç bir şeyden korkmadan ,çekinmeden yazması,yurt dışında çok zorlu bir hayat geçirmesi onu hiç bir mücadeleden kaçırmamış.Çok güçlü bir yazar olmasını sağlamış.Bugün bile kitapları hala okunuyorsa ve bir çok yazardan daha çok satılıyorsa kitapları ,çok iyi bir yazar olduğunu gösteriyor.
Kitabımıza gelirsek;dili akıcı,sade ve anlaşılır.O yıllarda böyle bir konu işlemesi Suat Derviş’in kaleminin ne kadar güçlü ve ileri görüşlü olduğunu gösteriyor.Kitap zevkle ve hızla okunuyor.
Kitabımızda Osmanlı döneminde çok genç ve zengin bir Paşa kızı ve Sarayda çalışan zengin yaşlı bir Paşa’nın karısı olan Seza’nın hayatı anlatılıyor.
Kitap ,bir alışveriş sırasında Seza’nın tesadüfen peçesini bir anlık açması,İngiliz Charlie ile karşılaşması ve anında İngiliz’in ona aşık olması ile başlıyor.Charlie evli Paşa karısı Seza’nın peşini bırakmıyor ve fayton ile eve kadar onu takip ediyor.Günlerce yalının etrafında dolaşıyor.Taki bir gece Seza’nın odasına pencereden girip Paşa’nın bunu görmesi ve şaşkınlıktan kalp krizi geçirip ölmesine kadar.
Kocasının ölümününden dolayı kendisini suçlayan Seza günahlarından arınmak ve Allah’a tövbe etmek için hacca gitmeye karar verir.Kutsal topraklarda da onu adım adım takip eder Charlie.O dönemin zorlu hac yolculuğu ,kervanlarla yapılan uzun ve tehlikeli seyahat,haraççı Arap kabileleri,can güvenliğinin olmaması,Seza’nın güzelliği başlarına büyük dert açar.
Bir gece dinlenme molasında çöl bedevîleri tarafından çadırları basılıp Seza Araplar tarafından kaçırılmaya çalışılırken bir çoban olan Ömer bin Osman tarafından kurtarılır.Ömer bin Osman ,Seza’nın güzelliği karşısında neye uğradığını şaşırır ve bu kez o kaçırır Seza’yı kendisine nikahlamak için.Aşktan gözü dönmüş,çılgın gibi kendi kabilesinde
Seza’yı saklayan ama bir türlüde ona yaklaşamayan Ömer bin Osman düşünmek için kabilesinden ayrılıp çöle gittiği bir akşam ,Seza kabilede tesadüfen bulunan bir Türk tarafından kurtarılır ama kaçtıkları gece tüm kabile bunu anlayıp peşlerine düşer.Haftalarca uzun bir arayış sonunda Charlie Seza’yı bu çöl kabilesinin elinden kurtarır ama Seza halen Charlie’nin neden onun peşinde olduğunu,ondan ne istediğini bilmemektedir.
Charlie Seza’ya bunu açıkladığında ve yanında seyahat boyunca taşıdığı tabut şeklindeki sandukanın kapağını açtığında Seza neye uğradığını şaşırır.
Charlie Seza’dan ne istemektedir?
Neden ona çılgınca aşıktır?
Tabut şeklindeki sandukanın sırrı nedir?
İçinde ne saklamaktadır?
Tüm soruların cevabı kitabımızda…