2023 126. kitabı
Okunma: 04 Ekim 2023 15:46
Travmaları Aşmak kitabımızın yazarı Sema Senekçi Kocaman; Haliç Üniversitesi Klinik Psikoloji Yüksek Lisans Mezunu. Otistik Çocuklar İçin Davranışsal Eğitim Programı (OÇİDEP) programına uygulayıcı görev almış ve birçok kurumda Psikolog olarak çalışmış. Çalışma alanları; EMDR, Dinamik Psikoterapi, Aktarım Odaklı Terapi, Bütüncül Psikoterapi ve Çocuk Merkezli Oyun Terapisi. Çok yönlü çalışma ve eğitimlerini kitaba da çok güzel yansıtmış. Travmaların nedenleri, süreci, travma çeşitleri, narsizm ... Kişiliğimizi etkileyen her olayın bir sebebi var. Kaç yaşında yaşanmış olursa olsun, açığa çıkmak için fırsat kollayan travmalar. Mesela; kitapta bir filmden bahsedilmiş. Sakin, kimseye zararı olmayan bir kadının, nasıl durduk yere katil olduğu ile ilgili. Geçmişe yönelik incelendiği zaman; kadının çalan müzikten etkilenip katil olduğu anlaşılmış. Nasıl olduğunu merak ediyorsanız kitabı okuyarak öğrenebilirsiniz. Önsöz ve sonsözü arkadaşlarına bırakmış yazarımız. Kitabı okurken, bazı sözcüklerden sonra rakamlar var. Son bölümde bu bilgiye hangi kaynaktan ulaştığını belirtmiş. Kitap tavsiyeleri içinde teşekkür ederiz. Bunlardan bazıları; Şeker Portakalı, Benliğini Arayan Çocuk, Köpek Gibi Büyütülmüş Çocuk, Travma, Görünmez Salgın.... Bir olayın travmatik olup olmadığına o kişinin öznel deneyimi karar verir. Kişinin yaşadığı travmatik duygunun geçmişte yaşanılan bir anıdaki duygunun tekrarı olma ihtimali de yüksektir. Diğer bir konuda anıların güvenilmez olmasıdır. Çünkü anılar orjinal olarak kalmaz ve her hatırlandıklarında yenilenirler. ..... Başka bir deyişle işin özü sadece geçmişin şimdide yaşaması değil, şimdinin de geçmişi (geçmişte olanı) değiştirecek gücü olmasıdır. Sağ beyinin en önemli özelliklerinden biri, eğer hayati bir durum varsa bedeni anında harekete geçirebilir olmasıdır. Allan Schore buradaki eylemin 30 milisaniyede gerçekleştiğini, sağ beynin henüz korku nesnesi oluşmadan önce korku tepkisi verdiğini ifade eder. Özetle harekete geçen motor kalıpları ve onlarla bağlantılı duygular aşağıdaki gibidir; Durma ve alarm durumuna geçme - merakla bağlantılıdır. Kasılma ve yönelme - odaklanma, ilgi ve hazır olma haliyle bağlantılıdır. Değerlendirme - yoğun ilgi, dostluk ya da tiksintiyle bağlantılıdır. Yaklaş ya da kaçın - haz ve hoşnutsuzlukla bağlantılıdır. Donarız, "taş keseriz" - müthiş bir korkuyla bağlantılıdır. Büzüşürüz ve çökeriz - çaresiz/umutsuz bir dehşetle bağlantılıdır. Kısacası gerileme, bireyin içinde bulunduğu dönemden daha erken evrelere geri dönmesidir. Geçmiş bir anıyla yüzleşmek, kötü duygulara temas etmek, terapide derinleştikçe kişiyi özgürleştirir. Rüyaların onarıcı işlevleri, içerikleri kişiye özeldir. Bazı insanlar için iyileştirici olabiliyorken, bazı insanlar için de henüz olay çok yeniyken tetikleyici duruma düşebilir. Böylece kişi uyumaktan kaçınabilir.
Travmaları AşmakSema Senekçi Kocaman · Kanon Kitap · 202322 okunma