Murat; İstanbul Fatih’te yaşayan, işini iyi yapan, dürüst, sözünün eri, cesur bir itfaiyecidir. Bir gün araba şanzımanında sıkışıp kalmış bir kedi yavrusunu kurtarır. Adına Şazuman koyduğu kedi yavrusunu sahiplenir. Arada da ‘Kitapçı Dede’nin yanına uğrar, tıpkı babası gibi. Ondan hikayeler, öğütler dinler. ‘Kitapçı Dede’ bir zamanlar siyasi mücadelenin ortasında kalmış biridir. Diğer yandan Hayat ve yangın bombasıyla yüzü yanmış kardeşi Ömer, Suriye’de, yaşadıkları Türkmen kasabındaki savaşta, anne babalarını kaybedince, bugüne kadar hiç görmedikleri amcalarının yanına, İstanbul’a göçüp sığınırlar. Fakat burada da hayat hiç göründüğü gibi değildir.
Aslında romanda bir çok karakter var. Fakat asıl romanın can alıcı kısmı, ülkemizin acı olaylarını, çarpık yönlerini, Türkiye’nin sorunlarını konu almasıydı. Süpermarketlere direnen bakkalar, işini düzgün yapmayan müteahhitler, şeyhlere sığınanlar, rüşvetçi ‘başgan’lar, paraya tapan ‘gasteci’ler.. Ülkemizin kara yönlerini gösteriyor yazar bize kitabında. Ayrıca kitapta gazeteci ve belediye başkanlarının da isimlerinin, ‘başgan’, ‘gasteci’ şeklinde geçmesi ise, oldukça dikkat çekiciydi. Menfaat için karanlık ilişkilere girenler, rüşvet alanlar anlatılırken; geçmişi, bugünü, düzeni, yozlaşmayı sorgulayıp, gerçeklerle kurguyu iç içe geçirmiş olan yazar, Türkiye’nin dönüm noktası olaylarını, son otuz yılın İstanbul’unu, Türkiye’nin 1980’lerden beri hiç değişmeyen gerçeklerini de anlatıyor. Akıcı, anlaşılır bir üslupla yazılmış, okunması gereken bir roman. Tavsiyemdir.
#YangınOlur
#alıntı
Ahlâklı olmak için dine ihtiyacım yok benim. Dinler, günahları belirlerken, daha en baştan günahları affeder. Hatasız insan yoktur peygamberler dışında. İnsan, günah işlemeyecek bir üstünlüğü, günah olduğu için değil, yanlış ve kötü olduğu için yapmayabilir, bunu aklı ve duruşuyla sağlayabilir. Önemli olan çizgisini korumak ve o çizgide ölene kadar yürüyebilmektir.
^
@narsist.kitap @burakartuner Vuslat teki @anne.okur #vuslatınkitapkurtları #bloghemsire #tarih