Baş yapıt
2023 4. kitabı
Tam bir felsefi baş yapıt. Sokrates Akademia’dan Lykaion’a doğru yürürken, yolda iki gençle karşıyor. Sokrates, yolda rastlaştığı gençlerin davetiyle yanlarına oturuyor. Başlıyor onlarla sohbet etmeye. Sohbetin konusu tabi ki dostluk. Platon her zamanki gibi yine diyaloglar şeklinde yazmış. Ana karakter Sokrates. Dostluk kavramı ele alınmış. Ama nasıl alınmış? Bir sorun olarak ele alınmış. Platon, Sokrates’in ağzından eski felsefenin ahlak konusunda bir çok incelemelere konu olan dostluk kavramını tez, anti tez yöntemiyle ele alıyor. Büyük ölçüde ironi içeriyor. Kendine has üslubu aşırı derece etkileyici. Ayrıca antikçağ felsefesiyle ilgili çok fazla fikir edinmemizi sağlıyor. İnsanın hayatında çok önemli bir yere sahip olan ve insana değer katan dostluk kavramının ne olduğu tartışma konusu olarak karşımıza çıkıyor. Kitap, dostluğu insanların herşeyin üzerinde görmesini sağlıyor. Sokrates’in alaycı üslubu benim o kadar çok hoşuma gidiyor ki anlatamam. Bu kitapta da o alaycı üslü yine var. Sadece bu açıdan bile kitap sizi sizden alabilir. Çok uzun bir diyalog değil. Aslında Platon konuyu bir sonuca bile ulaştırmıyor. Sokrates konuyla ilgili akıl yürütüyor ama belirli bir karara varamıyor. Platon Sokrates’in karakterini anlatmaya çalışıyor aslında. Kitap sonuca ulaşmasa da, dostluğun ne olduğu hakkında geniş fikirler veriyor. Yani kitap sonuca ulaşmıyor ama okuyucu bir sonuca ulaşıyor.
LysisPlaton (Eflatun) · Say Yayınları · 2023828 okunma