Puan vermedi·496 syf.····Okunma: 15 Ekim 2023 00:57 Merhaba sevgili okur,bu eser benim tahlil ettiğim ilk eser(dir).Ve eser incelemesine severek ve bilhassa yüreğimde hissederek okuduğum bu eserle başladığım için mutluyum. Jack London'ın 1909'da yazdığı ve hayatından izler taşıyan bu yarı otobiyografik roman,denizcilik ile uğraşan Martin Eden'ın aşık olduğu kız dolayısıyla burjuvazi ile tanışması ve bu saf gencin hayatının değişimini tüm çıplaklığıyla gözler önünü serer. (Spoiler içerir.)Martin Eden,iyi bir eğitim görmemiş ,denizcilikle uğraşan bir gençtir.Ancak Ruth'a duyduğu aşk,onun yeni dünyalara yelken açmasına kapı aralar.Aslında bu Martin Eden için bir nevi değişim ve içindeki cevheri keşfetme yolculuğu olur.Ruth'a duyduğu aşk,kitapların sihirli dünyasını keşfetmesini ve yazmaya başlamasını sağlar.Okuduğu kitaplar yeni fikirler edinmesine ve Ruth'un dünyasında yer edinmesine olanak sağlar.Bir süre sonra Ruth'a aşkını itiraf eder ve sevgili olurlar.Ruth ona her baktığında onun içindeki cevheri keşfetmesini sağladığı için gururlanır.Martin daha çok okur ve daha çok yazmaya başlar.Ruth ile ilişkisinde de yol kat eder.Ancak bir işi yoktur ve bir süre önce denize çıktığında kazandığı para ile geçinir.Ruth evlenebilmeleri için düzenli bir işi olması gerektiği konusunda Martin'i ikna etmeye çalışır.Ancak o yazdıklarının bir gün çok satacağını düşündüğü için bir işte çalışmak istemez. Ufku genişleyen Martin,artık ateşli düşüncelerin baş savunucusu olur.Kısa bir süre sonra bu düşüncelerini savunduğu için toplum tarafından aforoz edilir.Sosyalizm karşıtı fikir sunduğu için Ruth da ondan ayrılır.Ve Martin çok üzülür.Kısa bir süre sonra Martin'in eserleri çok satanlara girmeyi başarır.Ve artık Martin ünlü bir yazardır.Ve yüzüne bakmak istemeyen insanlar için aninden değerli olur.Ancak insanların bu samimiyetsizliği onu hayata küstürür.Hayatından zevk alamayan Martin,yeni hayatı için çıktığı gemi yolculuğunda geldiği denizin onu bağrına basmasına izin verir.
Eser,buram buram samimiyet kokuyor.Bu samimiyetin,yazarın eseri yaşadıklarından hareketle yazmasından ötürü olduğunu düşünmek mümkün.Eseri okurken Martin yeri geliyor kardeşiniz yeri geliyor dostunuz olur. Eser,azmin kişinin gelişimi açısından ne kadar önemli olduğunu gözler önüne serer.Yeteneğin azimle parladığına anbean şahit oluruz.Bir amaca ulaşmak için yetenek kadar azmin de önemli olduğunu görürüz.Eserde dönemin toplumu hakkında da birçok bilgi edinebilme şansımız oluyor.Aydın kesim ve halk arasındaki uçurumun ne denli derin olduğunu görmek mümkün.Eser,öyle sade bir dille yazılmış ve kurgu öyle ince bir işçilikle işlenmiş ki insanın okudukça okuyası geliyor.Ancak eser mükemmel olduğu kadar sonu da bir o kadar trajik.Ben Martin Eden'ın yolcuğunda ona eşlik edebilme şerefine nail olabildiğim için çok mutlu oldum.Heybeme Jack London'ın nezdinde Martin Eden'dan birçok öğüt alarak devam edeceğim. Bu eser,incelediğim ilk eser olduğu için kusurlarım olduysa affola.Bu eseri okuma listenize almayı,listenizdeyse bir an önce okumanızı tavsiye ederim.Bu keyifli yolculuğa siz de ortak olmalısınız! Keyifli okumalar!