Ufak tefek spoiler bulunabilir!
Öncelikle yazarın ismine bir daha bakmanızı ve düşünmenizi isterim. Bu isim nereden tanıdık geliyor? Nietzsche, Freud... Bu isimlerle anılmıştır. Kitaba başlamadan bilinçli bir farkındalıkta değildim. Bitirdikten sonra fark ettim. Böyle olması daha iyi oldu aslında. Çünkü Salome'ye dolayısıyla Fenya'ya farklı bakabilirdim. Kitabın sonunu tahmin ederdim hatta. Şimdi ise mevcut fikirlerim dahilinde en objektif bakışla okudum diyebilirim.
Gelelim bu yazar kim? Derinlere indikçe bu kadının sembolleştiğini, belli imgelere temsilci olarak atfettiklerini fark ediyoruz.
metapolitik.net/lou-andreas-sal...
Buradaki yazıda hayatını, dünya görüşlerini daha bir anlayabiliyoruz. Çoğu yazıya göre daha mantık çerçevesinde özetlenmiş diyebiliriz.
Nietzsche Ağladığında kitabında anlatılan hatta yanındakileri birbirine düşüren, özgürlük düşkünü, evlenmeyi asla düşünmeyen ve istemeyen o kadın. Aklımda kitapta böyle anlatıldığı için böyle yer etti. Nietzsche ve Dr. Breuer o kadar odak noktam olmuşken, kitaptaki tek taraflı bakış açısıyla birlikte kadının iç dünyasını dâhi görmeden fikirlerinden etkileniyordum. Burada daha bir anlam kazandı. Daha uzun olmalıydı. Bir de ister istemez alışılmış sonları istiyoruz içten içe. Göremeyince tatlı bir huzursuzluk oluşuyor.
Biraz araştırdıktan sonra aslında Salome'nin hiç anlaşılamadığını görüyorum. Dünyadaki ilk kadın psikanalist olması, kendini geliştirmesi, kendi fikirlerine sahip olmanın da ötesinde çok büyük isimlere kaynak olması yadsınmamalı. Feniçka kitabındaki kadın karakter de özgürlüğüne düşkündür. Fenya'nın tek derdi "kendi" olabilmektir. Hayatında biri olunca bile evlilik ve aşkı farklı kulvarlarda görür. Aslında istenen insan olarak görülmek temelde. Basit kalıpların ötesinde...
Bunlar benim fikirlerim dolayısıyla görmek, duymak istediklerim de olabilir. Romanların, metinlerin kurgu payı abartılmamalı veya göz ardı edilmemeli.
Nietzsche Ağladığında 'yı da incelemiş gibi oldum. Farklı bir pencere için iki kitabı da öneririm.
FeniçkaLou Andreas-Salomé · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 20169,5bin okunma