2023 87. kitabı
Kitap, İmam Gazzali’nin fikir ve inanç hareketlerinde ki en özgün metinlerinin karşılaştırmasıyla oluşturulmuştur. Kendi zamanını yansıtan yazılarını, kendi düşünceleriyle kaleme almasıyla bir çeşit günlük havası olan eserdir. İmam Gazzali çocukluğundan beri hakikatı aradığını ifade etmiş ve yaratılışında Allah tarafından bu dürtünün bulunmasına işaret ederek her türlü fikre saygı duyarak aralarında bulunmuştur. Bu büyük hakikat aşığının, çektiği kalp sancıları nihayet Allah tarafından verilen nur ile aydınlanmıştır. Bu yaşadığı güzel hali nefsinden değil Allah’tan bilerek hakikat yolunun sufilerin yolu olduğuna işaret etmiş ve hayatının önemli bir kısmını hal ehli olarak yaşamaya gayret etmiştir. Zamanın büyük alimi olarak eğitim verdiği medreseye tekrar dönmüş ama bu sefer ilimden gayenin ne olduğunu açıklayarak Müslümanları İslamiyeti yaşamaya davet etmiştir. Kelamcıları, Felsefecileri ve Talimiyye Mezhebini delilleriyle tehlikelerini anlatmış, onları net bir dil ile açıklamış, belli gereklilikleri ve zararlarını ifade ederek hakikatın sufilerin yolunda olduğunu yaşayarak kanıtlamıştır. Bu kitap beni bildiklerimle amel etmeye ve yaşamaya davet etti ve bunun başlamasına vesile oldu. Diğer yaklaşımlarının aşırılığını fark ettim ve tam bir denge olan İslam anlayışına başvurdum. İslam’da düşünenler için elbet bir cevap, ibret ve deliller vardır. İrade gösterip çalışarak selim bir kalp ile Allah’a kavuşma duasıyla.
Hakikat Arayışıİmam Gazali · Ketebe Yayınları · 20206,1bin okunma