Demir, gezegenimizde en bol bulunan elementtir
Londra'nın merkezindeki bir imar alanının molozları arasından çıkan tamamen eşsiz, 2.000 yıllık Roma anıt mezarı, İngiltere'de şimdiye kadar keşfedilen en sağlam anıt mezar olma özelliğini taşıyor
Araştırmacılar, insanların bir haftada ortalama bir kredi kartı eşdeğerinde mikroplastik soluduğunu tahmin ediyor
Mars'ın uydusu Deimos'un kütle çekimi o kadar zayıf ki, üzerinde zıplarsanız bir daha yüzeye geri düşmezsiniz
Dünyanın en derin tüplü dalışı 332 metrenin üzerindeydi ve neredeyse on yıllık bir eğitim gerektirdi
Okyanusların yaklaşık %80'i keşfedilmemiştir
...
Sesin havadaki hızı saniyede 331.29 metredir
Marie Antoinette gerçekten "Ekmek yoksa pasta yesinler" dedi mi? Muhtemelen Batı kültüründe yayılmış en ünlü efsanelerden biri olan Fransa Kraliçesi Marie Antoinette'in, Fransız köylülerinin yiyecek ekmekleri yoksa onun yerine pasta yemeleri gerektiği yönündeki düşüncesi en iyi ihtimalle bir yanlış anlaşılma, en kötü ihtimalle ise tamamen uydurmadır. Efsaneye göre, 1789 Fransız Devrimi'nin eşiğinde, ülke genelinde ciddi bir ekmek sıkıntısı yaşandığını duyan Marie, "S'ils n'ont plus de pain, qu'ils mangent de la brioche," yani "Ekmekleri yoksa pasta yesinler" demiş. İlk bakışta bu oldukça açık bir ifade gibi görünüyor. Ancak, bu hikayede dikkate alınmayan iki unsur var. Birincisi, Marie'nin hükümdarlığı sırasında çıkarılan yasalar, ucuz ekmeği kalmayan fırıncıları, aslında tatlı bir ekmek olan brioche gibi daha kaliteli ürünlerini de aynı fiyattan satmaya zorluyordu. Bu da Marie'nin sözde yorumunun zaten var olan bir uygulamayı ifade ettiği anlamına geliyor. İkinci olarak, aynı ifade Jean-Jacques Rousseau'nun devrimden yedi yıl önce, 1782'de yayınlanan İtiraflar'ında da geçiyor, dolayısıyla bu sözlerin oradan alınarak Marie'ye atfedilmiş olması muhtemel.
Sinek ısırıkları neden bu kadar kaşıntılıdır? Ayrıca neden ısırıldığı esnada hiçbir şey hissetmiyoruz?
Böcek ısırıkları ciltte birkaç gün boyunca kaşıntılı bir döküntü bırakabilir. Bu, böceğin salyasına karşı alerjik bir reaksiyondur. Vücudunuz hedef alınan cilt bölgesine karşı bir bağışıklık tepkisi başlatır. Bu süreçte salyadaki yabancı proteinleri temizlemek için sıvı salınımını gerçekleşir ve bölge şişer. Histaminlerdeki artış ise bölgedeki sinir hücrelerini tekrar ve tekrar harekete geçirerek kaşıntı hissi yaratır. Bunu ısırıktan hemen sonra hissetmezsiniz çünkü sineğin veya böceğin salyası, kurbanının ısırıldığının farkında olmamasını sağlayan anestezik özelliklere sahiptir.