2023 57. kitabı
Okunma: 30 Ekim 2023 08:50
" Hayır, dürüstçe söylemek gerekirse, ardımızdan gelen kuşaktan nefret ediyorum. Bu kuşak bende tiksinti ve dehşet uyandırıyor. Maksim Gorkiy onlara şarkı söyleyecek değil ki, daha neyi düşünüyorlar. Onların yaşlarındayken kutsallann tüm yükünü bizim taşıdığımızı söyleyemem. Tanrı korusun! Bizim kutsallarımız çok ama çok azdı, ama buna karşın bizim aldırmazlık edemeyeceğimiz o kadar çok şey vardı ki, oysa bunlar için her şey vız gelip tırıs gidiyor." (S.62) Venedikt Yerofeyev aslen Yahudi kökenli bir Rus vatandaşı fakat hayat boyu İncil'e bağlı yaşamış ve onu ezbere bilen bir yazar. Ölmeden birkaç sene önce vaftiz olarak Katolik olmuş. Öte yandan tam bir alkol bağımlısı olduğu için tedavi görmek zorunda da kalmış. Kitapta, bu iki özelliği birleştiren bir karakterin Moskova'dan trene binerek Petuşki'ye yaptığı yolculuk (hem ruhen hem madden) anlatılıyor. Trende gerçekten var mı yok mu olduklarından şüphe duyacağınız karakterlerle sohbetler ediyor. Bu sohbetler felsefi bir düşünce dalgalanması gibi başlıyor ve ansızın alkol tariflerine dönüşebiliyor. Aslında Yerofeyev evli olduğu sırada ailesi Petuşki'de yaşarken,kendisi Moskova'da çalışıyor ve bu iki şehir arasında gerçekten sık sık yolculuk yapmak zorunda kalıyor. Kitapta yazarın göndermelerini sadece hissedebildim çünkü İncil konusunda tam bir cahilim. Bu nedenle internette biraz araştırma yaptım. Fikir uçuşmalarını bir okur olarak ben çok beğensem de her okurun seveceğini zannetmiyorum. İncecik bir kitaptan bu kadar şey ögreneceğimi beklemezdim (bruderşaft: Almanların içki masasında dost olma tarzı- logos: söz, düşünme, akıl, oran,ölçü - Sfenks: Yunan mit.de bilmece soran Tanrı- Stahanov: kömür çıkarma rekoru, stahanov hareketi). #ölmedenönceokunacak1001kitap tan biri olan Moskova-Petuşki Rus Edebiyatinin post modern tarzın mihenk taşlarından kabul ediliyor. Ben yazarın tam bir Gogol hayranı olduğunu düşünüyorum, İncil'e bu denli vakıf olmasına saygı duyuyorum. Kesinlikle aklimda iz bırakan bir kitap oldu. İlgilisine tavsiyemdir.
Moskova - PetuşkiVenedikt Yerofeyev · Nota Bene Yayınları · 201715 okunma