Puan vermedi·352 syf.··Beğendi
···Okunma: 31 Ekim 2023 15:45 " Ütopyalarda insanlığa sunulan bir 'düş' tür, karşı-ütopyalarda ise bir 'karabasan'. "
Ciddi anlamda bir karabasan. Tüylerim diken diken oldu kanım çekildi. Orwell, tam anlamıyla böyle bir toplum olmasa da buna çok yaklaşan bir toplum olacağına inandığını söylüyor.
Okudukça bizim durumumuzla kıyaslayan tek ben değilimdir diye düşünüyorum.
Önce evlerimize giren televizyonlar sonra da cebimize gelen telefonlardan yola çıkarsak kitap kahramanı Winston'dan daha kötü durumdayız. Daha çok dinlenip daha çok gözlemleniyoruz. Birileriyle bir ürün hakkında konuşunca sosyal medyada direkt karşımıza çıkması en ufak bir örneği sanırım.
Telefondaki algoritmayı da kendi tercihlerimiz sanıyoruz. Fakat kitapta geçen Parti'nin de belirttiği gibi bize dayatılan şey, ' Sen aslında busun, sen aslında şusun.' Biz onların istediği şeyleri izliyor, onların yalan reklamlarıyla istedikleri şeyleri alıyoruz ve bunlar bize birer kurşun olarak geri dönüyor maalesef. İnandığımız şeyin de arkasında duramıyoruz. Zihnimizi kontrol edemez hala geldik, makineleştik, bireysellik diye bir şey neredeyse kalmadı.
" Parti'nin dünya görüşü, onu hiç anlamayan insanlara çok daha kolay dayatılıyordu. (...) Her şeyi yutuyorlar ve hiçbir zarar görmüyorlardı çünkü tıpkı bir mısır tanesinin bir kuşun bedeninden sindirilmeden geçip girmesi gibi, yuttuklarından geriye bir şey kalmıyordu."
Geride hiçbir şey bırakmayan bir Parti var, yani tarih yok. Tarihimizi bilmiyoruz. Osmanlıca bilmediğimiz için esas tarihimizi okuyamıyoruz ve bu kitabın arkasında da yazdığı gibi" Geçmişte ve günümüzde dünya sahnesinde tezgahlanan oyunlar düşünüldüğünde, ütopik olduğu kadar gerçek bir romandır. 'Onu hiç anlamayanlar'dan kastı da bizim adımıza yapılan planlamaların bizim lehimize olduğunu düşünerek güzel işler yaptığını sanıp destek veriyoruz.
Orwell bile kendi insanını ( batıyı) kötülerken biz onlar gibi olmaya çalışıyoruz. ' Düşüncesuçu' ! Günce tutmak bile suç. Günümüzde güya fikir özgürlüğü var. Fakat sadece sözde. İstenmeyen haberler kaldırılıyor, sosyal medya hesapları kapatılıyor vs. daha nicesi. Bu romanın İnsanı uyaran bir kitap olduğunu söylüyorlar. Doğru pencereden bakarsak bizi fazlasıyla uyandıracak bir roman.
Buraya yazılamayacak derecede etkileyici bir kitap, mutlaka okunmalı.
Teşekkürler Orwell