···Okunma: 05 Kasım 2023 20:55 Öncelikle Politika'yı, Metafizik'ten sonra okuyarak hata ettiğimi söylemem gerekiyor. Metafiziğe göre anlatımının oldukça bariz olması, içerdiği konuların anlaşılabilirliğinin daha fazla ve bilgi birikim ihtiyacının daha az olması sebebiyle, akıcı şekilde okunabiliyor
Aristo kitapta; demokrasi, siyasal yönetim, oligarşi, aristokrasi, krallık, tiranlık , anayasa, yasa, kölelik, haklar, devrim, erdem, iyilik, eğitim, en iyi devlet gibi kavramların hepsini teker teker inceliyor.
Kitabın adının Politika olmasının muhtemel sebebi, yönetim biçimlerinin ayrıntılı olarak açıklanması ve karşılaştırılması. Kitapta alıntılanacak, dikkatli şekilde, tekrar tekrar okunacak, 2500 yıl öncesinden günümüze ışık tutacak o kadar çok bilgi var ki ne bunları burada özetlemek ne de alıntılayarak konuları sırası ile anlatmak mümkün. Zaten kitabın kayıp bölümlerinin olduğu da açıkça belli oluyor, bazı bölümlerde tekrara düşülüyor veyahut bir fikir düşünce tam olarak açıklanmadan gerekli açıklamalar yapılmadan kestirilip atılabiliyor. Bazı konularda dönemselliği açıkça belli olmakla beraber temel bilgilerde evrenselliğin korunduğu görülüyor.
Siyaset felsefesi için giriş düzeyinde bir kitap olduğu kanaatindeyim ancak Aristo'nun ne denli büyük bir deha olduğunu, konuya yaklaşımının güncelliğini bu zamana kadar koruyup yansıtan satırlar, açıkça gösterecektir. Bu sebep bile kitabı okumaya değer kılacaktır.
Hepimizin içten içe düşündüğü ancak dile getirmekte zorlanacağımız siyasal fikirlerin milattan önce 5. yüzyılda bu denli sarih bir şekilde dile getirilmesi ancak Aristo'ya yakışırdı. Kitabı okurken çokça kez günümüz siyaseti ile ilişkilendirebileceğimiz, bize bir yerlerden tanıdık gelecek, fazlaca örneğin bulunduğunu söylemek istiyorum. Bu tür antik kitapları okuduğum sıralarda hep aklıma gelen bir sözü burada yinelemek istiyorum: Nihil Novum Sub Sole