Hayvan Çiftliği Bir Peri Masalı
2023 2. kitabı
Okunma: 12 Eylül 2023 00:00
Okuduğum en etkileyici kitaplardan biri olan Hayvan Çiftliği, hayvanlar aracılığıyla insan toplumunun siyasi ve sosyal yapısını eleştiren güçlü bir kitaptır. Manor Çiftliği adlı bir çiftlikte yaşayan hayvanlar aracılığıyla Sovyetler Birliği'nin yönetimi ve Stalin dönemi eleştirilmektedir. Hayvanlar, insan hakları ve eşitlik arayışı içinde, başlangıçta birlikte hareket ederler, ancak zamanla çiftliği yöneten domuzlar (Napoleon ve Kardeşi Snowball) aracılığıyla gücün bozulması ve totaliter rejimin yükselmesi anlatılmaktadır. Kitapta en dikkatimi çeken ve bence kitabın en önemli cümlesi “Tüm hayvanlar eşittir, ama bazıları daha eşittir” sözü eşitlik ilkesinin çarpıtılmasını ve ayrımcılığı eleştirerek, totaliter rejimlerin ve otoriter liderlerin tehlikelerini vurgulamaktadır. Kitapta karakterler ve semboller kullanılarak, gerçek dünyada karşılaşılan politik ve toplumsal sorunları okuyucuya aktarılmaktadır. Sade ve etkili bir dille yazılan eser okuyucular üzerinde güçlü bir etki bırakmaktadır. Kitap hakkında ilginç bulduğum birkaç bilgiyi paylaşmak isterim: çıktığı dönemde büyük bir etki yaratmış ve olumlu eleştiriler almıştır. II. Dünya savaşı yıllarında İngiltere’de yasaklanmış, ayrıca günümüzde Rusya, Kuzey Kore ve Küba’da hala yasaklı kitaplar arasındadır. Ayrıca, kitabın çizgi film uyarlamasının CIA tarafından değiştirildiği iddiaları bulunmaktadır. Daha sonra 1999 yılında, romana daha sadık bir senaryo ile yeniden sinemaya uyarlanmıştır. Pink Floyd'un "Animals" albümü de bu kitaptan esinlenmiştir. Türkiye'de ise kitap, ilk olarak 1954 yılında Maarif Vekâleti (o zamanki Millî Eğitim Bakanlığı) tarafından Halide Edib Adıvar'ın Türkçe çevirisiyle basılmıştır ve 1966 yılında kitabın ikinci baskısı yapılmıştır.
Hayvan ÇiftliğiGeorge Orwell · Can Yayınları · 2024296,3bin okunma