2023 39. kitabı
Etkileyici... Amin MAALOUF' un kaleminin gücü tartışmasız bence. Dili, anlatım gücü ve imgeleriyle akıcı bir kitap. Tarih okumaları sevmeyenlere tarih sevdirecek bir kitap. Nizamülmülk, Ömer Hayyam ve Hasan Sabbah. Bu üç şahsiyeti öğrencilik yıllarımdan tarih, din, felsefe, derslerinden hatırlıyorum. Fakat içlerinde biri var ki hiçbir zaman unutamadığım ciddi anlamda takdir ettiğim ve etkilendiğim bir kişilik NİZAMÜLMÜLK. Şimdi öğretmen oldum ve yine aynı etki ile öğrencilerime anlatıyorum "FİŞŞEK GİBİ BİR ADAMDI, TUTTUP KOPARAMADIĞI HİÇBİR ŞEY OLMADI" cümleleriyle. Eğitime ve dine verdiği önemle yapmış olduğu faaliyetleri anlatırken defalarca hayran oluyorum. Ömer Hayyam'a ise ufak bı sitemim var. Yöneticilik vasfı olan insanların yönetimde yer almaları gerektiğini düşünüyorum. Elbette ki bilim çok önemli ama yönetime geçmeliydi. Elini taşın altına koymalıydı... Hasan Sabbah bir kez daha şiddetine, hırsına ve ilmine şahit oldum. Fakat tarihte şiddet ve hırsından fazlasıyla bahsedilirken, ilminden bu kadar az bahsedilmesine de sitemim var. Kitap bu üç şahsiyeti bir kez daha farklı yönleriyle gösterdi. Fakat klasik tarihten çok daha farklı biçimde tarafsız, her yönden gördüm. Teşekkürler Amin Maalouf
SemerkantAmin Maalouf · Yapı Kredi Yayınları · 202574,7bin okunma