2023 18. kitabı
Okunma: 20 Ekim 2023 00:23
Merhaba sevgili dostum. Şimdi bir köy düşün desem, aklına ilk ne gelir? Sanırım ilk aklına gelen, kendi köyün olurdu herhalde. Peki. Sence başka köyler nasıldır? Anadolu'nun her bölgesindesindeki köyler farklı olsa da, çoğu köy güzeldir ve nasıl olması gerekiyorsa öyledir, sıradan, normal köyler vardır diyebilirsin. İşte burada yanıldın. Çünkü bu sıradan bir köy değildir ve hiçbir köye de benzemez. Çoğu hanenin boş olduğu, her bebeğin ya doğarken ya da anne karnında öldüğü, gizemli atların dolaştığı, geceleri dipsiz kuyudan gaip seslerin geldiği, köylülerin yarısının korkudan kaçtığı, erkeklerin yarısı ya hastalıktan ya da eşlerini terk edip gittiği, sadece kadınların hayatta kaldığı, Zére ve mucizevi bir şekilde yaşayan ikizler çocukları Bayram ve Seyran'nın yaşadığı lanetli bir köy... Zére yedi yaşındaki ikiz çocuklarıyla birlikte kadınları her hafta başına topluyor ve teype koyduğu kasetlerle bir ritüeller başlatıyor. Zére ve kadınlar öne arkaya giderek bir girdaba, bir akıma kapılıyor ve kendilerinden geçene kadar sürekli zikir çekiyorlar. Amaçları Tabaa'nın lanetine direnmektir. Yüksek cereyanda geçen ayinin tam ortasında Bayram ve Seyran, küçük gözleriyle gökyüzüne bakarken acaba hangi teyze önce bayılacak onu tahmin etmeye çalışıyorlar. Şifalı otların, tekinsiz fısıltıların, ilahi ezgilerin, hurafelerin kol gezdiği garip bir köy. Dışarıdan bakıldığında her insan masum gibi gelir. Öyle değil mi? Hele ki garip lanetten dolayı sadece kadınların yaşayabildiği bir köyse masumdur diye düşündürüyor. İnsanların karanlık öteki yüzlerini asla göremeyiz, bilemeyiz. Taa ki gerçekler ortaya çıkana kadar. Yazarın ilk romanı ve kendi yaşamına dair izlerin olması kitabı daha da ilginç kılıyor. Çünkü tüm bu yaşananlar gerçek miydi? kurgu muydu? Bu kitaptaki fotoğraflar nedir? Yahu ben ne okuyorum demekten, beynim yandı. Beni çocukluğuma götüren sürekli hu çekilerek beynime kazınmış o zikir ortamını okurken o sahneleri tekrar iliklerime kadar yaşadım. Garip, ironik, olağanüstü ama bir o kadar da çelişkileriyle ilginç bir hikâye. Mutlaka okumalısın. Okuduğuna pişman olmayacağının garantisini veriyorum. Annemin Kasetleri Devran Kaya #mervecekitaplar
Annemin KasetleriDevran Kaya · Everest Yayınları · 2023210 okunma