Madame Bovary Kitap, Fransız yazar Flaubert'in 1856 yılında yayınlanan ilk romanıdır.
Eser yayınlandığı dönemde ahlaka aykırı diye yasaklandı ve Flaubert'e dava açıldı. Yargıç Flaubert'e Madame Bovary kim diye sorduğunda verdiği
-Madam Bovary benim, yanıtı ise meşhurdur.
Yazarın avukatının başarılı savunması ile Flaubert aklanmış ve eseri ünlenmiştir.
Madam Bovary, kendini içinde yaşadığı çevreden üstün gören, kocasıyla geçirdiği silik hayattan nefret edip daha ince bir yaşam isteğiyle kendini bir takım kuklalara, taşra çapkınlıklarına kaptıran bir kadının hikayesidir.
Emma tutkulu bir aşk, gösterişli ve uç bir hayat yaşamak isteyen bir kadındır ve bunun için pek çok taşkınlar yapar.
Emma'nın yaptığı aşırı taşkınlıklar sadece kendi sonunu getirmekle kalmaz, küçük kızı Berthe ve kendisini deliler gibi seven kocası Charles'i de felakete sürükler.
Kitabı okurken bir çok karakter yüzünden başta Emma, namı diğer Madame Bovary başta olmak üzere sinir katsayım tavan yaptı diyebilirim.
Flaubert her bir karakterin içsel çatışmalarını, egolarını, hırslarını, doyumsuzluklarını çok iyi kaleme almış ve kendi döneminin gerçekliğine de bu eseriyle ayna tutmuştur.
Madame BovaryGustave Flaubert · Türkiye İş Bankası Kültür Yayınları · 201940,9bin okunma