M

@Ceylanew
2023 69. kitabı
Okunma: 11 Kasım 2023 02:21
Memento Mori Muriel Spark 1959 yılında İskoç yazar Muriel Spark tarafından kaleme alınmış bir kitap Memento Mori. Modern klasik olarak anılan Spark'ın kitapları gizem unsurunun olay örgüsünün içine çok güzel yerleştirildiği ve içinde kara mizahın olduğu kitaplar. Memento Mori, Latince bir deyiştir ve "ölümlü olduğunu, fani olduğunu hatırla" anlamlarına gelir. Mekan İngiltere. Yaşını başını almış Bayan Lettie Colston'a bir gün bir telefon gelir. Telefon eden kişi tek bir şey söyleyip kapatır: "Öleceğini Hatırla." Daha sonradan bu telefonlar Colston'ın yakın çevresindeki kişilere de gelmeye başlar. Telefon eden kim ve neden sadece "Öleceğini hatırla" demektedir? Kurgudaki bütün karakterler yaşlı. Hiçbir kitapta bütün karakterlerin yaşlı olduğunu hatırlamıyorum. Çoğu ölüme yakın insanlar. Ama öleceklerini anımsamıyor ve o yaşta dahi hayata sıkı sıkı tutunup yaşıyorlar. Yazarın dikkat çekmek istediği nokta bu. Ve bunu karakterlerle dalga geçer bir havada, kara komedi unsurunu kullanarak işliyor. Yazar, her şeyi anlatmıyor veya bir anda bir olayı aniden söylüyor ancak ortasından, yani başını söylemiyor. Gizem unsurunu kurguya çok çok güzel yediriyor. Bazı okurlar "Ben ne okuyorum, ne anlatıyor bu ya böyle " diyeceklerdir eminim. Dikkatli okuma gerektirir. Son olarak olayın çözümü için söylebileceğim bir şey var; kitapları okurken benim gibi, bir yazar gözünden veya bir yazarmış gibi okursanız, size her zaman fayda sağlayacaktır.
Gizem
Memento MoriMuriel Spark · Siren Yayınları · 2024164 okunma