Puan vermedi·262 syf.····Okunma: 14 Kasım 2023 01:36 Karısını Şapka Sanan Adam adlı kitabın ismini sıkça duymuştum ya da isminin ilgi çekiciliğinden, bir kere duyduğumda bile unutamayacağımdan ötürü sıkça duyduğumu zannediyordum. Sadece kitabın ismi değil konusu da ilgi çekiciydi. Kitabın yazarı, Oliver Wolf Sacks İngiliz nörolog. Bu kitabında bazı danışanlarının vaka öykülerini anlatmış. Kitap; kayıplar, aşırılıklar, seyahatler ve basitin dünyası olmak üzere dört ana bölümden oluşuyor. Toplam yirmi dört öykü var. Öykülerdeki tüm karakterler gerçekte yaşamış karakterler ve hastalıkları hakkında bilgilerle birlikte yaşantıları bir roman karakteri gibi anlatılmış. Nöroloji ile ilgilenmeyen insanların bile zevkle okuyabileceği bir hal almış. Yazarın bahsettiği "romantik bilim"le yapılmaya çalışılan da buydu sanırım.
Kitabı okurken kendimi çok zengin bir müzikali seyrediyormuş gibi hissettim. Karakterler son derece canlıydı ve kendimi onlarla oturup konuşmaya fırsat bulabilmiş biri gibi hissediyordum. Hastalıklar ilgi çekiciydi ve bir hayal dünyasının kapısını açan cinsten, mistik bir haldeydi. Kişiler öyle canlıydı ki kimisinin duyduğu müzikleri ben de duydum. Öyle bir hale geldi ki kimileri bana yıllar sonra resim bile çizdirdi. İmkansız da olsa empati kurmaya çalıştım; bir an bile olsa bedenimin bana ait olmadığı hissini ben de duymaya çalıştım. Renklere başka baktım, kokuları daha derinden duymaya çalıştım. Hepsinden bir parça buldum. Hayatı alt üst olan bu hastaları görmek, onların trajik yaşamının bir an için parçası olmak ilginçti.
Her hastalık korkutucudur ama beni en çok korkutan hastalıklar nörolojik hastalıklar olurdu. Hepimiz zaman zaman delirmekten korkarız ama bu delirme halinin keyifli bir hale bürünebileceğini de düşünürüz. İnsan beyni gerçekten çok ilginç bir organ bu kitap sayesinde bunu tekrar hatırladım ve her öyküde insan beynine olan hayranlığım arttı.
Farkındalık yaratma açısından da değerli bir kitap olduğunu düşünüyorum. Oliver Sacks, mesleğini aşkla en iyi şekilde yapan, hastalarıyla yakından ilgilenen bir doktor ve hastalarıyla tanışma deneyimini bizlere de bu kitap aracılığıyla sunduğu için ona da teşekkür etmeden geçmeyelim. Kurgusal metin okumaktan sıkılanlar ama alışkanlık haline geldiğinden başka türlere de geçemeyenler için zorlanmadan keyifle okuyabilecekleri bir kitap olacağını düşünüyorum.